Iako znamo da je tamna čokolada dobra za zdravlje, u normalnim količinama, naravno, mnogi još imamo onaj "guilty pleasure" stav dok ju jedemo. Vjerojatno jer je čokoladi općenito teško odoljeti i pojesti samo nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.

Ali, znanost je još jednom potvrdila i potaknula jedenje tamne čokolade. Naime, prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Kako nam je bitno da nam mozak funkcionira tijekom radnog dana, znanstvenici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak!

Napomenuli su i još nekoliko situacija u kojima si možete olakšati život čokoladom. Prije polaganja nekog ispita jer utječe na koncentraciju; prije spavanja. Da, ista čokolada koja će ujutro omogućiti da vam mozak bolje radi će vam pomoći opustiti se prije spavanja. I treće, što već svi znamo, kada smo loše raspoloženi. Čokolada potiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.

Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utječe i na mršavljenje jer ubrzava metabolizam.

Pa kad birate svoju tamnu čokoladu, gledajte samo da ima veći udio kakaa, a manji udio šećera. A šećer možete izbjeći u potpunosti tako da si sami napravite svoju čokoladu, odnosno čokoladne praline uz pomoć ovog recepta.

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane