Sannakji
Jelo popularno u Koreji vjerojatno je najpoznatije po videima kojih na Youtubeu ima poprilično. Priprema se obično sa sezamovim sjemenkama i uljem, a glavni sastojak je nakji, tj. mala hobotnica. Krakovi se obično otkinu od žive hobotnice i serviraju gostu. Najzanimljivija stvar je osjećaj dok se ova hrana konzumira. Naime, dok žvačete, krakovi se još polako pomiču…
Morski ježevi
Ježinci su relativno popularni među domaćim stanovništvom koje živi na moru. Ljudi skoče u more, izvade ježince, razrežu nožem ili škarama i - pojedu. Mogu se jesti i žlicom, iako ih veliki broj ljudi preferira samo srknuti! Ipak, ako niste dovoljno iskusni, pazite se bodlji…
Škampi
Kod nas su najpopularniji škampi na buzaru, pri čemu se često škampi dok su još živi stavljaju kuhati u vodu. Također, na sličan način spremaju se i u Kini, s tim da ih Kinezi uvijek serviraju i prokuhaju u Baijiu, piću koje sadrži 40–60% alkohola.
Noma salata
Noma ime nosi po slavnom kopenhaškom restoranu koji je već godinama među pet najboljih na svijetu. Radi se zapravo o začinjenoj salati s mravima. Mrai se malo sporije miču, ali ipak, kad ih pojedete, u ustima i dalje osjećate kretanje. Ovo nije ništa novo, mnoge kulture prije su već konzumirale inskete, ali to nisu papreno plaćali…
Casu Marzu
Ah, evo nas i na tradicionalnom siru sa Sardinije napravljenom od ovčjeg mlijeka. Ali, nije ovca životinja koju jedete, ne brinite. Naime, u siru gmižu maleni crvi, koji se namjerno dodaju siru pri njegovoj izradi. Neki ljudi crve miču prije jela, dok drugi bez problema uživaju u siru i crvićima…
Školjke
Iako mnogi to ni ne primijete, školjke se često serviraju žive. Naime, i nakon što ih izvadite iz mora i servirate, one znaju biti žive, a umiru tek kad se njihovo meso izvadi iz školjke. No, na ovo su ljudi već nekako i navikli, tako da s tim zaista nitko nema problema…