Čak 108 izlagača sudjeluje na 9. ZeGeVege festivalu održivog življenja, koji je danas otvoren na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a osim iz Hrvatske, pristigli su izlagači i iz Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH i Srbije. Svi oni izložili su finu vegansku hranu, slastice, odjeću i obuću, kondome, kozmetiku … sve vegansko i ekološki.

'Građani su zainteresirani za proizvode koje ovdje mogu naći i sve su senzibiliziraniji na temu veganstva. Kada smo krenuli prije 9 godina imali smo 30 izlagača, sada ih je više od 100', kazala je koodinatorica Vedrana Pavlak iz Prijatelja životinja, koji su organizator manifestacije. Dodaje kako su uključili i suvremenu tehnologiju u festival, naime, koristeći tehnologiju virtualne stvarnosti, građani mogu iskusiti kako je to biti svinja.


ZeGeVege drugi je najveći festival koji se održava u sklopu međunarodne manifestacije Veganmania.

Evo što su sve nudili izlagači.

OPG Paulik izdvojio se svojom ponudom veganskih kobasica, sira od rižinog mlijeka, namaza od suncokreta, pesta medvjeđeg luka i drugim proizvodima. Trgovina 'Dobro za vas' izložila je vege pljeskavice, salame bazirane na pšeničnome mesu i začinima te kavu od lupine.

Ugodan miris širio se oko Kuće magične trave, gdje marljive 'travarice' nude prirodnu kozmetiku za žene, djecu i muškarce. Recikliranu odjeću predstavila je socijalna zadruga Humana nova iz Čakovca. Za svoje modne kreacije koriste staru odjeću koju prekrajaju u nove haljine, suknje, majice, pernice, novčanike, torbe…

Jedan od zanimljivijih sigurno je i štand trgovine Konoplja & co, koja u centru Zagreba posluje već 3 godine. Kao i što samo ime kaže, na njihovim policama proizvodi su od konoplje, no osim ulja, sjemenki i proteina, tu su i torbe, odjeća, tenisice, pa i prve sunčane naočale proizvedene od konoplje.

Proizvodi tvrtke Annapurna iz Svete Nedjelje već su dugo na hrvatskom tržištu, a lani su, po izboru kupaca, proglašeni i Best Buy-om.

Dario Oriović prvi je puta predstavio svoje nove prirodne sokove, za koje sam osmišljava recepte, a prodavat će ih u svojim juice barovima po Rijeci te po hotelima. Inače radi i prirodni sladoled.

Sirovi način prehrane predstavili su Biodar, prvi webshop na hrvatskom tržištu koji nudi namirnice i aparate potrebne sirovojelcima, te Mihaela Devescovi, poznata autorica sirovih kuharica, na čiji su štand mamile savršene slastice.

Što sve nudi 9. ZeGeVege otkrijte još sutra u centru Zagreba.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju