Mnogi nemili događaji koji se dešavaju diljem europskih prijestolnica posljednjih mjeseci natjerali su nas na to da dobro razmislimo kako i ako ćemo putovati. Posljednjih mjesec dana u fokus svijeta došao je Istanbul. Ne toliko zbog terorističkih napada nego više zbog unutardržavnih i političkih previranja. No je li to dovoljno za okrenuti se od Istanbula ili je sad pravo vrijeme za putovanje u ovaj grad?

Bijeg turista u druge destinacije uzrokovao je, do sada, nezamislivi pad cijena. Posebno se to odrazilo na hotele s 4 ili 5 zvjezdica. Prema nekim procjenama pad broja posjetitelja pao je za 50 posto. No, cijene nisu pale samo u hotelima. Restorani, kafići, svi prilagođavaju svoje cijene situaciji i gostima koji su se ipak odlučili posjetiti biser Istoka.

Suvenirnice zjape prazne, a trgovci na sve načine pokušavaju privući to malo turista koje ima. Tako ćete naići na akcije koje do sada nisu bile popularne, a u kojima ćete na Velikom Bazaru platiti jednu, a dobiti dvije marame. A cjenkanje polako poprima novi oblik i sve više trgovaca pristaje na jako niske cijene samo kako bi barem nešto prodali i zaradili. Ali jedni još uvijek drže svoje cijene na nivou. Avioprijevoznici.

Uz pad cijena, nedostatak posjetitelja vidljiv je i na svim gradskim atrakcijama. I dok ste nekada trebali čekati i po nekoliko sati kako biste kupili ulaznicu za na primjer Aja Sofiju, ovih dana biti će vam potrebno svega nekoliko minuta, i takoreći, u miru ćete moći razgledati istambulsku ljepoticu.

Zamislite si situaciju u kojoj vam masa drugih turista ne ometa uživanje u prekrasnim atrakcija. Situaciju u kojoj se u miru možete posvetiti uživanju u prekrasnim detaljima koji krase plavu džamiju, raskošno uređenim sobama Topkapi palače, a da vas u ni jednom trenutku ne bocne neki zalutali Kinez, koji ne primjećuje svijet oko sebe jer je previše udubljen u svoj fotoaparat. Ili da ne morate čekati sat vremena na stol u restoranu, za koji vam se čini da ćete uživati u orijentalnim delicijama. E pa takav je Istanbul danas. S polupraznim ulicama i znamenitim građevinama, Istanbul nije više onakav kakvim ga pamtimo. A upravo je to razlog zašto ga želim posjetiti opet.

Mogućnost da doživim Istanbul kakav je bio puno prije nego se u njega sjatila horda turista. Tih i miran. Sama pomisao na to da ga doživim u tom stanju, a da nije u sred noći i po mrklom mraku, tjera me da odmah rezerviram kartu, spakiram kofer i uputim se na istraživanje nepoznatog. Jer doživjeti Istanbul u njegovom 'djevičanskom' izdanju nešto je što se ne smije samo tako propustiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju