Da vam netko postavi pitanje u kojem su gradu stanovnici najljubazniji i najprijateljskiji raspoloženi, što bi vam prvo palo na pamet? Moguće neka južna zemlja, jer biste povezali temperament s neposrednošću i prijateljskim stavom, no najprijateljskiji grad na planeti nalazi se u zemlji gdje se temperatura velikim dijelom godina izražava ispod ništice. Riječ je o Kanadi, a grad gdje ćete se lako sprijateljiti jest – Vancouver!

Rezultati su to ankete provedene na stranici bigseventravel.com, a u njoj je sudjelovalo čak 1,5 milijuna korisnika. Vancouver je proglašen i više nego prijateljskim, stanovnici su spremni jako brzo pomoći turistima, ali i strancima koji dođu ovdje živjeti, a pohvaljena je i generalna atmosfera u gradu, koja pridonosi lakšem razvijanju socijalnih odnosa.

Na drugom mjestu u poretku smjestio se malezijski Kuala Lumpur, treći je najpopularniji grad Belgije – Brugge, a TOP 5 čine još tajvanski Taipei i njemački Hamburg. Ipak, valja reći kako su se neki gradovi našli ovdje i iznenađujuće, a jedan od njih svakako je i Sao Paulo na 9. mjestu, o kome se često može čitati i u crnoj kronici.

S druge strane, žitelje New Yorka često se optužuje kako su hladni, ali i oni su se našli na listi, doduše, tek na 47. mjestu. Ipak, kad je o SAD – u riječ, najprijateljskijim je gradom proglašen Nashville (ukupno 8. na popisu). Što reći, ipak se u Nashvilleu skače, pleše i pjeva, uživa u country glazbi, a grad se definitivno može pohvaliti južnjačkim šarmom.

Među prvih pedeset nema hrvatskih gradova, a od susjednih gradova „trka za konju“ imaju Mađari. Naime, Budimpešta je u ovom izboru zauzela sasvim solidno 31. mjesto.

10 najprijateljskijih gradova prema anketi Bigseventravel.com:
1. Vancouver, Kanada
2. Kuala Lumpur, Malezija
3. Brugge, Belgija
4. Teipei, Tajvan
5. Hamburg, Njemačka
6. Dublin, Irska
7. Christchurch, Novi Zeland
8. Nashville, SAD
9. Sao Paulo, Brazil
10. Glasgow, Škotska

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju