Alpski krajolik Val Gardene u Dolomitima jednako je impresivan u svako doba godine. Nije bez razloga na UNESCO-ovom popisu svjetske prirodne baštine, a sela u dolini pružit će vam i uzbudljivo iskustvo lokalnog života i zanimljive kulturne mješavine tamo visoko u oblacima. Jednako će zadovoljni ovdje biti i ljubitelji avantura na otvorenom, skijaši i alpinisti.

Čarobni okolni vrhovi prilično su lako dostupni jer iz doline do njih vozi više od dvadeset žičara. Među njima se ističe Sassolungo ili Langkofel, poznat po svojem nazubljenom profilu, sigurno jedan od najprepoznatljivijih vrhova u Južnom Tirolu u Italiji i česta tema u alpinističkoj literaturi i mašti.

I do Forcelle Sassolungo, paoramske točke tik pod viličastim zupcima Sassolunga, možete stići žičarom. Ali ne bilo kakvom žičarom, nego vjerojatno najposebnijom u čitavoj Europi, a po mnogima i najstrašnijom na svijetu - stojećom žičarom za dvoje. Zbog kompaktnog i zatvorenog dizajna, nazivaju je "lijesom", iako je zapravo sigurna i pouzdana.

Ali, taj oblik sanduka podsjetit će vas ako ne na lijes onda barem na ormar, onaj uski, za hodnik. Unutra vas ne objese na vješalicu, ali vas doslovno utrpaju kao u ormar. I zatvore vrata za vama. Telecabina Sassolungo, kako se službeno zove, ima samo jedan pogonski sustav sa sajlom, što znači da kabine ne usporavaju na stanicama. Ako želite ući, morate stići kabinu koja se kreće i uskočiti u nju.

Kabina ima samo stražnja vrata koja se otvaraju i zatvaraju ručno, a kako bi putnici uspješno – ušli u žičaru, tu su dva ljubazna gospodina koja će svakoga ili svaki par doslovno ugurati u nju, zatvoriti vrata i zaključati.

Izlazak iz Telecabine jednako je izazovan, ali i na dolaznoj stanici čeka vas osoblje koje vas hvata dok iskačete da ne biste izgubili ravnotežu i pali.Telecabina Sassolungo vozi više od pedeset godina, od 1972., a prelazi visinsku razliku od gotovo 500 metara i udaljenost veću od kilometra i pol.

Bizarni ukrcaj lako ćete zaboraviti uz pogled kojim će vas ova žičara počastiti, iako joj klaustrofobični sigurno neće oprostiti oblik i dimenzije. Vozi samo u ljetnoj sezoni, a cijena vožnje u jednom smjeru je 21 euro, a ako se u dolinu ne želite spuštati pješice, za povratnu ćete kartu morati izdvojiti 28 eura.

Bernina Express: Ako volite Alpe, vlakove i avanturu, ovo će vam biti najboljih 4 sata i 13 minuta u životu Bernina Express - 18 Bernina Express - 17 Bernina Express - 16 +13 Bernina Express - 15

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju