Cezarova salata jedna je od najpopularnijih na svijetu i danas se u brojnim varijacijama može pronaći bilo kuda da krenete. Originalna Cezar salata bila je zamišljena kao finger food koji se sastoji od lista zelene salate, jaja, krutona, parmezana i posebnoga umaka s češnjakom, jajem i inćunima.
Zapravo, za ovo se predjelo točno zna kada je i gdje nastalo… i nema nikakve veze s Julijem Cezarom ili bilo kojim drugim rimskim imperatorom. Autor ove omiljene salate je talijanski imigrant Cesare Cardini (koji se kasnije preimenovao u Caesara), koji je otvorio restoran u San Diegu početkom 20. stoljeća, ali zbog prohibicije promet je bio nikakav, pa ga je s bratom Alessandrom odlučio preseliti u Tijuanu.
Dobrodošli u Tijuanu
To se pokazalo odličnim poslovnim potezom, Amerikanci su Caesar's Restaurant posjećivali u čoporima, a vikendom je bilo gotovo nemoguće dobiti mjesto. Na Dan nezavisnosti 1924. godine zalihe su se u kuhinji ispraznile, pa da spasi stvar Cesare je sam pripremio jelo za goste od onoga što je našao.
Od same je pripreme napravio show, a krcati restoran napeto je pratio kako na list salate slaže jaja i kockice preprženog kruha, riba parmezan i na karaju kreaciju zalijeva umakom od češnjaka. Gosti su ga nagradili pljeskom, a salatu je, kao uostalom i restoran, nazvao po sebi, odnosno imenom koje je dobio u Americi – Caesar. Salata koja se jede prstima i umače u umak brzo je postala hit.
Cezarovu salatu kao dijete s roditeljima je u Meksiku kušala i Julia Child, kao i brojne zvijezde Hollywooda, a u Europu je navodno stigla zahvaljujući glumici Wallis Simpson. Restoran postoji i danas u Tijuani, a ove se godine u njemu prigodno obilježava 100. rođendan vjerojatno najpoznatije salate na svijetu. U nastavku možete pogledati kako se prema originalnom receptu priprema Cezarova salata u njegovo mrestoranu.
Godine 1948. Caesar Cardini počeo je puniti svoj poznati umak u boce, a on se i danas prodaje pod imenom Cardini's Original Caesar Dressing. U Cezarovu salatu ne dolazi piletina ni inćuni, njih je navodno kasnije dodao Cesareov brat Alessandro koji je i tvrdio da je salatu osmislio baš on, ali nije bio jedini protiv čijih se kleveta borila Cesareova kći Rosa koja je nastavila voditi restoran nakon očeve smrti 1954. godine.
"Super cijene, velike porcije": Bivša natjecateljica Masterchefa otvorila restoran koji niže samo odlične ocjene +6