Da je Tajland raj za ljubitelje street fooda, znaju svi oni koji su ga posjetili (ili pratili Bourdainova gurmanska putovanja), a polako i Zagreb postaje bogatiji za mjesta na kojima se može pojesti autentična hrana iz Zemlje Osmijeha. A osmijeha, od nedavno, ne nedostaje niti u Miramarskoj, gdje se otvorio Thai Noodle House. Oni koji prate MasterChef iz prve će prepoznati zarazni osmijeh vlasnice Wannape Ponyon, koja se u Zagreb preselila zbog ljubavi prema Hrvatu. Još je prije dvije godine Wannapa govorila kako bi voljela otvoriti restoran, a danas je možete pronaći u simpatičnom take-outu.
Vajb u Thai Noodle Houseu popravio je sivi dan – dok je Wannapa sjeckala i pretvarala tajlandske sastojke u slagalice mirisa i okusa, čavrljali smo o Phuketu, tajlandskoj i hrvatskoj kuhinji, kao i MasterChefu. Bivša natjecateljica ispričala nam je kako je sretna što je sudjelovala, iako nije dugo ostala, te kako joj je put do izlaska ubrzalo nepoznavanje hrvatskog jezika. Danas radi ono u čemu doista uživa: širi ljubav prema hrani svojeg kraja svakome tko ju je spreman osjetiti, a pritom i osluškuje kako gosti reagiraju na tajlandsku kuhinju. A naše šaroliko društvo reagiralo je itekako pozitivno nakon što smo otvorili kartonske kutije s uzbudljivim sastojcima.
Bez obzira na to što se među kušačima našlo i onih koji vole ljuto, a i onih koji ga izbjegavaju, onih koji obožavaju azijsku kuhinju, kao i onih koji persiraju štapićima – svi smo kući otišli siti i sretni. Hranu možete ponijeti kući ili pak sjesti na terasu susjednog kafića, kao što smo mi učinili, samo očistite iza sebe kako konobarima ne biste dali nepotrebnog posla.
Thai Noodle House - 1 (Foto: Nika Borovac)
Što probati u Thai Noodle Houseu?
Najveće iznenađenje su nam bila hrskava gnijezda – predjelo koje spaja pržene klice graha i tofu te umak od čilija, kikiriki i svježe krastavce. Odu različitim teksturama na južnotajlandski, odnosno prženi Tau Kwa platit ćete 6,10 eura. Za predjelo možete naručiti i spring rolice od domaćeg tijesta, prženi tofu, kao i pohana pileća krilca marinirana na tajlandski način s prženim lukom i slatkim čili umakom, koja gosti osobito hvale.
Kako napraviti dobar burek? Izbjegnite pogrešku koja je Mariju iz MasterChefa stajala natjecanja +0
Osim predjela, naručili smo i tri glavna jela: tajlandski klasik – Pad Thai, zatim Pad Mee Hok Kien, odnosno phuketske rezance s bok choyem koji dolaze s prženim lukom i delikatno poširanim jajetom te Pad Kee Mao, jelo od prženih mie (pšeničnih) rezanaca s čilijem, mahunama i tajlandskim bosiljkom. Potonje jelo je označeno kao posebno pikantno, a kako bi u njemu mogli uživati i oni s niskom tolerancijom na ljuto, zamolili smo Wannapu da bude blaga, a da se ipak ne izgubi čar jela. Chefica nam je klasičnu ljutinu tog jela usporedila s onom kojom griju Sriracha i Tabasco, ali ako imate fetiš na Scoville, slobodno odaberite vatreniju inačicu.
U tajlandskoj kući rezanaca bira se i protein prema želji - bilo da volite piletinu, svinjetinu, junetinu ili pak kozice i tofu. Nakon što smo proveli nekoliko minuta glasne tišine žvačući i srčući iz kartonskih posudica, došlo je vrijeme za strašan sud. Imali smo puna usta hvale za sočnost i okus mesa, dobar balans sastojaka i hrskavost povrća. Pad Kee Mao većinski je pobijedio na mini natjecanju, ali složili smo se da bismo svako jelo ponovno naručili.
Thai Noodle House - 4 (Foto: Nika Borovac)
Bili smo doduše malo sumnjičavi prema drhtavom jajetu u Pad Mee Hok Kienu i pitali se je li dovoljno kuhano, ali hrabro smo ga umiješali. Budući da se radi o djelomično jušnom jelu nismo se oduševili spojem rijetkog umaka i jajeta na dnu posudice, ali sve se pojelo.
Obećali smo se i predivno hrskavom prženom Tau Kwa (gnijezda od klica s početka priče), a i zainatili da ćemo se idući puta usuditi podići ljestvicu ljutine. Za kraj, malo servisnih informacija: imajte na umu da su porcije zbilja ogromne, a cijene su za to što dobijete i više nego korektne. Među samim peticama na Google recenzijama (barem u trenutku pisanja ovog teksta) pohvale idu na račun super cijena i velikih porcija. Cijene glavnih jela kreću se od 11 do 11, 50 eura, a jedna porcija može nahraniti dvoje ljudi. Restoran je otvoren od ponedjeljka do petka 11-18 sati, a vikendom ne radi.
Ponovilo se!