U grčkoj mitologiji i kulturi šipak ima veliko značenje i od davnina je bio simbol sreće, obilja i plodnosti, pa nije neobično da ima važno mjesto i u novogodišnjoj noći.


Bacanje šipka o kućni prag stara je grčka blagdanska tradicija koja se razlikuje u detaljima od naselja do naselja, ali je proširena u čitavom narodu. Šipak je česta dekoracija u božićno vrijeme, a najčešće se viđa obješen na ulaznim vratima kako čeka svoju novogodišnju svrhu.

Više koštica - više sreće

Na Staru godinu prije ponoći obitelj izlazi iz kuće, a kada ponoć otkuca, prije nego što se svi vrate u kuću, netko će razbiti šipak o kućni prag. Više koštica na podu znači da će obitelj imati više sreće i obilja u novoj godini. Dobro je i ako je nekoga poprska sok, to isto donosi sreću.

S obzirom na to da je tako veliki ulog u pitanju – cjelogodišnja sreća i blagostanje – bacanje šipka o pod se mora trenirati tijekom godine. Ozbiljno.

Zašto Grci razbijaju tanjure? Neobična tradicija koju nije iskorijenila ni vojna hunta razbijeni tanjuri (ilustracija) Neizostavan dio grčkih proslava je i tradicionalni ples na kojeg su posebno ponosni Na grčkom vjenčanju ''nastrada'' najviše tanjura jer su srčani slavljenici života +2 Grcima je u krvi ljubav prema velikim okupljanjima na kojima se pleše i slavi do jutra

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju