Južna Koreja prepuna je čuda. Ondje ćete pronaći neboder s rupom, šarene tramvaje kojima se putuje na plažu, kao i gotovo nestvarnu bambusovu šumu čije vijugave staze kriju brojna iznenađenja. Među atrakcijama koje se mogu vidjeti samo u Južnoj Koreji i Mr. Toilet House, toaletni muzej koji nudi putovanje u bespuća zahodskih simbola i skulptura koje nasmijavaju, educiraju i tjeraju na razmišljanje.

Čudnovato zdanje pronaći ćete u Suwonu, (južno od Seula), mjestu koje je između ostalog poznato i po predivnoj palači i zidinama. Osnivač muzeja i nekadašnji gradonačelnik Suwona, gospodin Sim Jae-duck (popularniji kao Mr. Toilet) za života je bio zagriženi zaljubljenik u sanitarna pitanja, a navodno je i rođen u poljskom WC-u. U mladosti je zbog neslavnih početaka bio na meti zadirkivanja, ali Mr. Toilet svoju je nesreću pretvorio u pitu, odnosno slavu.

Singapur Zanimljivosti Najčišća zemlja na svijetu u kojoj vas kazne s više od 450 eura ako ne pustite vodu na WC-u

Muzej, poznat i kao Haewoojae, nazvan je prema izrazu haewooso, koji označava prostoriju u kojoj nestaju brige. Toaletno zdanje nije samo bizarno čudo arhitekture nego i točka na i (ili tipka na kotliću) vizionara koji je svojim radom neumorno ukazivao na važnost zahoda.

Za zdravlje nacije i čistoću zahoda južnokorejska vlada svojedobno je pokrenula projekt Održavajte svoj WC čistim. Godine 1996. Suwon si je dao truda i počeo s projektom izgradnje vrhunskih javnih zahoda u sklopu inicijative za bolju zahodsku kulturu. Gospodin Sim zadao si je zadatak potaknuti građane na zdrave promjene poticanjem opuštenog okruženja u kojem mogu slobodno raspravljati o zahodskim pitanjima, kao i osigurati mjesta na kojima se mogu olakšati. Neke od ključnih tema kojima su se grad i gradonačelnik pozabavili bilo je podizanje svijesti o tome da svaki čovjek mora imati pravo na odgovarajući (čist i siguran) zahod.

2007. godine gospodin Sim odlučio je rekonstruirati svoj dom u veliki zahod, a čim su radovi završili, kuća je proglašena najvećom toaletnom skulpturom. Nakon što je gradonačelnik otišao na vječna lovišta, u skladu s njegovom željom obitelj je velikodušno darovala kuću gradu. Do 2010. godine Simov dom dignuo je dasku svim zaljubljenicima u zahodske teme.

Mali stanovi u Tokiju su iznimno popularni i traženi Zanimljivosti 250 eura mjesečno: Zavirite u stan od 7 kvadrata koji ima sve što bi moglo zatrebati samcu

Posjetitelji Mr. Toilet Housea tako mogu istražiti povijest i budućnost WC-a, razgledati tradicionalne zahode iz doba drevne Kine i Japana te kraljevske noćne posude. Također se mogu upoznati sa svemirskim toaletima i obavljanjem nužde u bestežinskom stanju, doznati više o evoluciji ispiranja zahoda, ali i pretvaranju fekalija u vrijedne izvore energije. Nakon educiranja posjetitelji mogu bezbrižno lutati vrtom među tematskim skulpturama, promišljajući o analogijama limuna i limunade s toaletnim muzejom... 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju