Busan je drugi grad po veličini u Južnoj Koreji. Smjestio se na južnom dijelu Korejskog poluotoka, u njemu žive tri i pol milijuna ljudi i najveća je korejska luka, ali kao da ga turisti još uvijek nisu otkrili. Busan ima goleme plaže, povijesne hramove i najveću riblju tržnicu u Koreji, ali i sjajnu gastronomsku scenu i sve ono što podrazumijeva moderan gradski život – od zanatskih pivovara i sasvim drugačijih barova do buvljaka i najrazličitijih galerija.

No i ako niste razmišljali o Busanu kao o svom sljedećem odredištu, možda ste već, negdje u beskonačnom skrolanju, vidjeli nezaobilaznu busansku atrakciju posljednjih nekoliko godina - vrlo fotogenične šarene tramvaje koji voze uz morsku obalu.

Haeundae Blue Line Park zapravo je željeznička pruga koja je 2020. godine prenamijenjena u isključivo turističku liniju koja se proteže se 4,8 kilometara od stanice Haeundae Mipo do stanice Songjeong i plaže u Haeundaeu. Linija ovog vlaka zove se Plavom linijom, pa je područje kojim prolazi dobilo ime Haeundae Blue Line Park.

Polovicu puta do plaže, od početne stanice do stanice Cheongsapo možete prijeći i letećim tramvajem (Sky Capsule) ili pješice jer, naime, trasu Blue Linea u stopu prati i uređena pješačka staza – Zelena željeznica, s osiguranim platformama na vidikovcima koje omogućuju šetačima da uživaju u nevjerojatnom pogledu.

I Sky Capsules i vlak Haeundae Beach Train imaju fantastičan pogled na more pa je ovo vjerojatno naljepša vožnja vlakom ili tramvajem na svijetu. Vlak je uređen u retrostilu i oživljava krajolik kojim prolazi, pa tako i mjestašcima u kojima staje daje prepoznatljiv izgled. Vagoni su obojeni žutom, crvenom, plavom i zelenom bojom, a sva sjedala u vlaku okrenuta su tako da gledaju na more.

Sky Capsules, mali leteći tramvaji, dizajnom i bojom slijede vlak. Oni voze prugom koja je uzdignuta od zemlje sedam do deset metara, a kreći se prosječnom brzinom od 4 kilometra na sat, pa su idealni za uživanje u pogledu i, naravno - fotografiranje. U kabinu stanu četiri osobe, a privatni tramvaj vozit će vas bez zaustavljanja od postaje Mipo do Cheongsapoa na obali.

  Bez žurbe: Spori vlak koji zapravo nikome ne treba, ali svi se žele njime provozati Nilgiri Nilgiri - 3 Nilgiri - 2 +1 Nilgiri

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju