Kako napraviti zelenu oazu usred betonske džungle? Njujorška arhitektonska tvrtka ODA vjeruje da se zelene površine trebaju uvrstiti u samu građevinu. Baš zato osmislili su izgled seulskoga nebodera koji se proteže na 45 katova, a na sredini ima zelenu "rupu".

Rupa u strukturi zapravo je nebeski vrt nazvan Terarij Cheong-Dama, a koji bi bio ispunjen cvijećem, drvećem i biljem. U tom privatnom terariju mogli bi uživati tek stanovnici nebodera i ljudi koji u njemu rade.

Seulski neboder trebao bi biti podijeljen na dva dijela – gornji dio iznad nebeskog vrta trebao bi biti rezerviran za stambene prostore, a katovi ispod njega za poslovne urede. U podnožju nebodera trebao bi se nalaziti javni park dostupan svima i različite trgovine.

Koncept nebodera u Seulu arhitektonske tvrtke ODA - 5 Koncept nebodera u Seulu arhitektonske tvrtke ODA - 5 (Foto: Profimedia)

ODA je surađivala s Miraeinoom, Index Partnerima i Heerim Arhitektima na tom konceptu koji priziva umjetnički senzibilitet građana Seula i jača vezu između stanovnika, okolice i prirode.

S konceptom seulskoga nebodera pobijedili su na korejskom natječaju za Kreativnu inovaciju i arhitektonski dizajn.

Još uvijek nije poznato kada će se početi s radovima i hoće li neboder uopće biti izgrađen, no ako se to dogodi, zasigurno će postati prepoznatljiv znak u panorami glavnoga grada Južne Koreje.

Kako je ODA zamislila izgled seulskoga nebodera, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Svjetionik luksuza: Gradi se jedinstveni neboder koji će na balkonima imati bazene i vrtove DAMAC Casa - 5 DAMAC Casa - 4 DAMAC Casa - 3 +1 DAMAC Casa - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju