Tattoo majstori skrivaju se u studijima koje ne oglašavaju nigdje, a na red se dolazi po preporuci i uz strogu kontrolu klijenta. Cijeli čin tetoviranja odvija se iza spuštenih roleta, a saloni se redovito sele na različite adrese kako bi zataškali trag. Takva je situacija u zemlji koja predvodi u svijetu svojom tehnologijom, razvijem, pa čak i standardima u industriji ljepote: Južnoj Koreji.

Prema presudi koja je na snazi od 1992. godine, za tetoviranje bez liječničke dozvole možete dobiti novčanu kaznu i do 40 000 dolara, ili pak završiti u zatvoru. Ovo Južnu Koreju, uz iznimku nekoliko islamskih zemalja, čini rijetkom zemljom u kojoj se tattoo majstore tretira kao kriminalce.

Otkuda tetovažama ovako loša reputacija? Dugo vremena tetovaže su povezivane s pripadnicima bandi i organiziranim kriminalom. U srednjem vijeku ljudi su bili prisilno tetovirani po licu i rukama s popisom zločina koje su počinili, čime bi bili označeni kao robovi. Bila je to kazna tik prije smrtne kazne, koja bi ostavila tetovirane ljude da žive na rubu društva. Ova mjera ukinuta je tek u 18. stoljeću.

U moderno vrijeme postoji i strah od neadekvatne higijene i potencijalne štete koja može nastati ako vas u ruke dohvati netko tko nema znanja i vještina. No, mnogi smatraju kako bi upravo legalizacija tetoviranja pomogla stvoriti sigurnije uvjete i za radnike i za klijente.

Unatoč tome što tattoo umjetnici i ljubitelji tetovaža već desetljećima apeliraju na vlasti da ukinu zabranu tetoviranja jer su se okolnosti i norme promijenile, to se još uvijek nije dogodilo. A malo je vjerojatno da će netko upisati medicinsku školu samo kako bi konačno mogao tetovirati ljude.

Zato sada diljem Južne Koreje cvatu podzemna industrija te potražnja za tzv. k-tetovažama. Zahvaljujući društvenim mrežama danas je zainteresiranim klijentima lakše pronaći tattoo majstore, a glazbene zvijezde Južne Koreje pomogle su populariziranju tetovaža tj. skidanju loše stigme s istih. Premda, i dalje ih brojne TV kuće traže da tijekom nastupa – prekriju svoje tetovaže dugim rukavima…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju