Natal je glavni grad savezne države Rio Grande do Norte na sjeveroistoku Brazila, a u svijetu je zabilježen kao mjesto na kojem raste najveće drvo indijskih oraščića na svijetu.

Pogledate li drvo iz zraka, učinit će vam se kao da gledate u cijelu šumu. No riječ je samo o jednom stablu koje se prostire na oko 8500 četvornih metara.

Motovun Putovanja Hrvatska šuma u kojoj ljudi nesvjesno "gaze" po tisućama eura

Najveće drvo indijskih oraščića na svijetu upisano je i u Guinessovu knjigu rekorda, a poznato i kao Cajueiro de Pirangi. Ime je dobilo po najpoznatijoj plaži u Natalu – Pirangi, koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Ovom zimzelenom tropskom stablu obujam je oko 500 metara, a zauzima površinu od otprilike sedamdesetak “normalnih” stabala indijskih oraščića. Razlog za to su genetske abnormalnosti. Grane stabala, naime, rastu postrance, a u trenutku kad dotaknu tlo razvijaju korijen i počinju rasti kao zasebno drvo.

Pretpostavlja se da je drvo posadio ribar Luiz Inacio de Oliveira još davne 1888. godine, iako mnogi vjeruju da je zbog zapanjujućeg izgleda Cajueiro de Pirangija staro tisuću godina. Unatoč svojim poznim godinama, stablo je i dalje rodno, a svake godine na njemu izraste oko 60.000 plodova.

Pluća Hrvatske: 10 šuma i parkova diljem Lijepe Naše u kojima možete napuniti baterije Francuska cesta - 3 Francuska cesta - 2 Japetić +3 Split

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju