Ako pohodite bazene i smetaju vam žene koje su se odlučile okupati u toplesu, nemojte ni slučajno otići na javne bazene glavnog katalonskog grada. Naime, tamo je toples ozakonjen, pa ako ćete prigovarati damama koje ne nose gornji dio kupaćeg kostima, radije dvaput promislite...

Nakon protesta mnogih žena, ali i boraca za ljudska prava, na barcelonskim bazenima, bilo unutarnjim, bilo vanjskim, pravo na kupanje bez gornjeg dijela badića i službeno je ozakonjeno. Cijela stvar započela je jednom pričom s bazena, kad su jednu djevojku zamolili da na sebe stavi gornji dio kostima ili da napusti bazen.

Čuvši to, gradskim vlastima obratila se katalonska udruga „Mugrons Lliures“, koja je uložila prigovor naznačivši kako su takve odredbe diskriminatorne i protuzakonite. Epilog – gradske vlasti zakonom su dozvolile toples na javnim bazenima!

Vlasti su navele kako gradski bazeni ne bi smjeli diskriminirati žene, jer ukoliko muškarci plivaju bez gornjeg dijela (što je i logično, jedino da na bazen dođu u ronilačkom odijelu), u redu je da plivaju i žene. Time je toples postao legalan, a oni bazeni koji i dalje budu ženama branili ovo pravo, suočiti će se s novčanim kaznama.

Iz udruge Mugrons Lliures izrazili su oduševljenje odlukom rekavši kako vjeruju da se ovaj zakon ubrzo neće odnositi samo na Barcelonu, već na cijelu Španjolsku. Bilo kako bilo, trenutačno u katalonskoj prijestolnici nema brige o nenošenju gornjeg dijela kupaćeg, a hoće li uskoro i cijela Španjolska postati „oslobođena“, pokazat će vrijeme.

Turisti "popili" kaznu u Kraljici Jadrana: Skuhali kavu zbog koje su morali platiti 7 tisuća kuna Venecija Venecija - 1 Venecija +3 Venecija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju