O uvijek nam bliskoj, dragoj i prekrasnoj Veneciji pisali smo već mnogo puta. O njezinim ljepotama, uvođenju turističkih taksi, ali i idejama o kažnjavanju turista koji se ne drže propisanih pravila u kraljici Jadrana. Slična pravila uvedena su i u Firenci, a sudeći prema ovoj priči koju donosi Lonely Planet, vlasti Venecije misle – ozbiljno.

Ako je netko sumnjao i s podsmijehom odmahnuo na novonastale venecijanske propise, vijest o žestokom kažnjavanju dvaju njemačkih turista jasno govori kako ih vlasti itekako provode. OK, ne bojte se, nisu Nijemci poslani preko mosta uzdaha u tamnicu, pri čemu su zadnji put vidjeli grad, ali novčana kazna koja im je napisana itekako će ih udariti po džepu.

Nova pravila nalažu kažnjavanje posjetitelja ako sjednu ili legnu u blizini dućana, povijesnih spomenika, mostova... Također, strogo je zabranjeno i šetanje gradom u kupaćem kostimu, kao i kupanje u venecijanskim kanalima (zašto bi ovo uopće netko htio, ne znamo). Svojevrsni je to nastavak kampanje #EnjoyRespectVenezia predstavljene prošlog ljeta, koja je već donijela neke odredbe.

Rothenburg Putovanja Nije nam jasno... Savršeni europski gradovi koje turisti zaobilaze

No vratimo se mi na priču o dvojici Nijemaca. Turisti iz Berlina odlučili su sjesti na most Rialto, izvadili su prijenosno kuhalo te odlučili napraviti – kavu. Jedan ih je prolaznik uočio i prijavio policiji zbog pripremanja kave na povijesnoj građevini, te su turisti kažnjeni s 950 eura zbog nepristojnog ponašanja, a ujedno je od njih zatraženo i da napuste Veneciju.

Iskreno, nakon tako skupe „kave“ to bi vjerojatno učinili i sami jer nakon nemilog događaja teško da vam je više i do mostova, kanala, vaporetta, Murana, Burana...

„Venecija se mora poštovati i turisti moraju znati da su neke stvari zabranjene“, izjavio je gradonačelnik Luigi Brugnaro. Također, dodao je i da je od svibnja 40 turista zamoljeno da napuste grad. Sve u svemu, kazne poput ove za Nijemce čine nam se previsokima, ali su Venecijanci očito odlučili napraviti maksimum s ciljem očuvanja grada.

Najskuplja u Hrvatskoj? Restoran na rivi poslužuje tanjur juhe za 250 kuna Hvar - 1 Gariful - 5 Gariful - 4 +2 Gariful - 3

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju