U Windsoru u Engleskoj, istom onom o čijim je veselim ženama pisao Shakespeare, i u kojemu je i dvorac Windsor, najstariji i najveći naseljeni dvorac na svijetu i jedna od službenih rezidencija britanskoga kralja (što je za dvorac velika stvar) nalazi se i jedna sasvim drugačija kuća za koju su mještani stoljećima neobično vezani. A čak je, kažu, i sam dvorac s njome povezan tajnim tunelom kojim se navodno koristio Charles II. kako bi se iskradao i sastajao sa svojom ljubavnicom…

Ova neobična kućica naziva se i The Market Cross House, ali puno je poznatija kao The Crooked House of Windsor ili - iskrivljena kuća. Zaštićena zbog svoje povijesne važnosti, ova je kuća izgrađena 1592. uz gradsku tržnicu, po čemu je i nazvana, jer nije oduvijek bila kriva i "zgužvana“.

Godine 1687. gradsko je vijeće naredilo da se sruši kako bi se napravilo mjesta Guildhall - gradsku vijećnicu. Svoju ljubimicu mještani nikako nisu mogli zaboraviti i nakon dramatične pravne bitke vijeće je zaradilo ukor zbog rušenja kuće te je naloženo da se sagradi nova i upravo onakva kakva je bila.

Sada i ogorčeno, ukoreno gradsko vijeće obnovilo ju je u 18. stoljeću koristeći najjeftiniji materijal - neobrađen zeleni hrast. Kad se drvo osušilo, iskrivilo se i kuća je dobila svoj karakterističan zgužvani izgled. Neki povjesničari pak tvrde da kuća nije bila iskrivljena do 1820-ih kada su srušene susjedne zgrade koje su je podupirale.

Zanimljivo je i to da u kućici na tri etaže nikada nitko nije – stanovao. U 16. stoljeću u Market Cross House nalazila se mesnica, u kasnom viktorijanskom dobu bila je pivnica imena Royal Standard, bila je u nekom trenu i antikvarijat i čajana, a nedavno i zlatarnica. Danas je kafić, Shambles Bar, u kojem se služi pivo, uključujući ono iz lokalne pivovare Two Flints, vino, kokteli te slatke i slane poslastice i izgleda da je jednako obožavaju vlasnici, mještani i turisti.

Od rugla do zaštitnog znaka malenog sela: Kuća u oblacima koja izgleda kao iz bajke Kuća u oblacima - 6 Kuća u oblacima - 5 Kuća u oblacima - 4 +2 Kuća u oblacima - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju