Zabrana korištenja plastičnih vrećica stupila je na snagu u tajlandskim najpoznatijim trgovinama prvog dana 2020. godine, a plan je da do 2021. cijeli Tajland bude slobodan od plastičnih vrećica.

Kampanja kojom se želi natjerati kupce da sami nose svoje vrećice, prilično je porasla prošle godine, nakon što su mnoge životinje pronađene s plastikom u svom probavnom sustavu. Tajlanđani su to ozbiljno shvatili, i zbilja počeli sa znatno manjim korištenjem plastičnih vrećica.

„Tajland je bio na šestom mjestu po količini bacanja smeća u more“ – rekao je ministar prirodnih resursa i održavanja Varawut Silpa – Archa“. „U proteklih pet mjeseci pali smo na deseto mjesto, zahvaljujući angažmani Tajlanđana“ – dodao je.

Gotovo 58 posto ljudi snažno podupire zabranu korištenja, a 23 posto podupire donekle. Trgovine se i dalje navikavaju na novu realnost, a smijeh su svakako izazvale i slike objavljene na Facebooku, gdje se vidi kako su se neki stanovnici snašli kupujući u novonastaloj situaciji.

Prema izvješću koje je objavio Greenpeace, više od 300 morskih životinja godišnje umre zbog konzumiranja plastike. Veliki dio otpada na dupine i kitove, a posebno su u opasnosti morske kornjače.

U svakom slučaju, Tajlanđanima želimo svu sreću s provedbom ovog zakona, a vjerujemo kako će u bližoj budućnosti, jednaka stvar zaživjeti i kod nas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju