Šveđani itekako drže do svojih rituala. Pauza za kavu, koja se naziva fika, najčešće prođe uz kakav slatkiš, poput pužića s cimetom, i nerijetko služi za resetiranje od posla. I dok se fika može prakticirati svaki dan, srijeda je dan za „malu subotu“, odnosno zabavu uz piće da se „prepolovi tjedan“, odnosno brže prođe čekanje vikenda.

U Švedskoj je lillördag ili mala subota dan kad su sluškinje imale slobodan dan jer su subotom radile, a u moderno vrijeme dan odmora zamijenio je dan druženja uz pokoju čašicu.

Četvrtkom pak vade tave za palačinke i čiste svinjetinu od žilica za varivo od žutog graška koja se tim danom često nalazi i na dnevnim jelovnicima u restoranima. A petkom? Petak je posljednjih trideset godina u Švedskoj dan za tortilje, piše BBC.

Udobni petak ili fredagsmys sinonim je za ritualni kraj radnog tjedna na kauču uz kakvo fino jelo. Ako nisu u igri tortilje, to može biti i burger ili pizza – glavno je da ispunjava srećom, toplinom i (najčešće) kalorijama. Umjesto ostajanja petkom do kasno na poslu – ili dugih noćnih izlazaka, kraj radnog tjedna obilježava se uz kakvu seriju ili film, eventualno lijeno druženje s prijateljima ili obitelji pod dekicom.

Kava Zanimljivosti Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?

BBC prenosi da 98 posto Šveđana u svojem ritualnu petkom uživa barem jednom mjesečno i daju prednost fredagsmysu nad odlaskom u kino, kazalište, klubove, vježbanjem, kuhanjem, pa čak i seksom. Stručnjaci komentiraju da je takva navika dobra za oslobađanje od stresa.

Grad na Dunavu koji se brine o beskućnicima: Kupole za spavanje koje štite od kiše i vjetra Ulm - 5 Ulm - 4 Ulm - 3 +4 Ulm - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju