Da Francuzi nisu previše sentimentalni niti nježni kad je riječ o životinjama koje koriste za svoja jela, sugeriraju specijaliteti poput foie grasa, kontroverzne delicije koja traži da se guske prisilno hrane dok im se jetra ne poveća toliko koliko to traže recepti - i nepca ljudi koji si ih mogu priuštiti. U francuskoj je tradiciji i korištenje svakog dijela životinje za pripremu jela, no neka od njih mogu gadljivije goste navesti da se ispričaju i ustanu od stola.

Takav je slučaj i s krvavom, ili prešanom patkom, delicijom koja je ponos grada Rouena, gdje je i nastala. No kultno mjesto za uživanje u ovom jelu je La Tour d'Argent, kultni pariški restoran s pogledom na rijeku Seine. Neki će reći, pomalo sablasno jelo, tradicionalno se dovršava pred gostom, a cijelom spektaklu pridonosi ritual gnječenja patke u posebno ukrašenim prešama.

Životinje za ovaj specijalitet potrebno je najprije ugušiti kako bi ostale pune krvi. Dio mesa se potom peče i zatim gnječi u posebnoj preši kako bi se dobio "sok od patke", koji se potom zgušnjava i obogaćuje drugim sastojcima poput maslaca i začinskog bilja. Umak se prelijeva preko pačja prsa i potom bataka, u narednom slijedu.

Kreativni Rouen 

"Ovo dekadentno jelo je dvije godine izostalo s jelovnika. Tijekom 2022. i 2023. ptičja gripa poharala je zalihe pataka za restorane diljem Francuske. S pažljivim nadzorom i primjenom antibiotika, perad je ponovno sigurna za posluživanje, uključujući i u Rouenu, rodnom mjestu ovog jela, koje je 2021. dobilo titulu UNESCO-ovog kreativnog grada gastronomije.

Najpoznatija adresa u Parizu gdje se poslužuje ovo jelo – La Tour d'Argent – ponovno je otvorena u kolovozu 2023. nakon dvogodišnje renovacije, a gosti su ponovno očarani prizorom pripreme. Restoran i njegova preša za patke toliko su cijenjeni da je 2016. La Tour d'Argent na aukciji prodala jednu prešu iz 19. stoljeća za nevjerojatnih 40 tisuća eura“, piše BBC i dodaje:

"Postoji i skupina entuzijasta koji putuju svijetom kako bi specijalitet kušali u novim mjestima, a postoji čak i vlastiti Order of Canardiers (Red Canardiersa), svojevrsno bratstvo koje štiti njegovo naslijeđe. Prešana patka zadržala je svoju posebnu privlačnost kroz stoljeća, a njezina ceremonijalna priprema ostaje simbol luksuza i francuske gastronomije“.

Kako izgleda priprema prešane patke, pogledajte u videu.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju