Krotitelji zmija koji sjede na indijskim ulicama i čine se kao da hipnotiziraju kobre puhačkim instrumentom koji se naziva pungi uobičajen su prizor u većim gradovima. No i u selima se može vidjeti povezanost Indije sa zmijama koje u Indiji imaju poseban status.

U Maharashtri, indijskoj saveznoj državi na zapadu zemlje koja se smjestila na obali Arapskog mora, stanovnici sela Shetphal, kako piše internetski portal India.com, drže zmije kao kućne ljubimce. I to ne bilo kakve zmije, nego zastrašujuće Indijske kobre. Kobre su među najotrovnijim zmijama na svijetu, njihov otrov je smrtonosan: paralizira živčani sustav, disanje i rad mišića. Otrov koji se dobije jednim ugrizom može usmrtiti i do 20 ljudi.

Navodno svaka kuća ima svoju zmiju i tretira je praktički kao člana obitelji. One puze posvuda, po kućama i ulicama, možete ih sresti na svakom koraku. Osim zmija koje žive u kućama, u Shetphalu ima i puno kobri „lutalica“ koje seljani hrane. U selu koje ima više zmija nego ljudi uobičajen je prizor vidjeti djecu kako se igraju s kobrama. A u kućama zmije imaju i svoj izdvojeni kutak, poput kakvog malog hrama koji se naziva devasthan. U njemu zmije jedu, spavaju i skrivaju se od jakog sunca.


U Indiji su zmije svete životinje, imaju kultni status i duhovno značenje. Predstavljaju ponovno rođenje, smrt i smrtnost, zbog toga što odbacuje svoju kožu i "ponovno se rađaju". Zmije se štuju u svetištima, a Indijci ispred kipova zmijama ostavljaju hranu i cvijeće kao darove. Štovanje zmija uključuje i rituale za koje se posebno pripremaju pripravci od vode, mlijeka, rižinog praha i kurkume. Jedan od vjerskih festivala, Nag Panchami posvećen je upravo zmijskim božanstvima poseban je dan za kobre, kojima Indijci nude mlijeko i pridaju im posebnu pažnju.

Neman iz mora: Divovski kostur zmije od 130 metara koja je "izronila" na francusku obalu Serpent D’Océan - 1 Serpent D’Océan - 2 Serpent D’Océan - 3 +0 Serpent D’Océan - 4  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju