Himalajska dolina Spiti u sjevernoj Indiji smatra se jednim od najviših naseljenih područja na svijetu. Riječ je o hladnoj planinskoj dolini u Himachal Predeshu u kojem su životni uvjeti surovi. Spiti znači 'srednja zemlja', tj. zemlja između Tibeta i Indije.

U hladnoj pustinjskoj dolini posebno se ističe selo Hikkim, mjesto s najvišim poštanskim uredom na svijetu. Budući da do Hikkima ne vodi dobra cesta, poštari svaki dan pješače unedogled po zahtjevnom terenu. Više o tome kako je raditi na zavojitoj cesti na 4400 metara visine pročitajte ovdje.

Oko 25 kilometara od sela Hikkim nalazi se veličanstveni samostan Key, poznat i kao Kye Gompa, jedna od najpopularnijih atrakcija doline Spiti, udaljena od grada Kaza pola sata vožnje.

Najveći samostan u dolini Spiti poznat je i kao samostan Ki, Kye ili Kee, a kada je točno osnovan, nije poznato. Pretpostavlja se da je nastao početkom 12. stoljeća, ali mnogi vjeruju da je puno stariji. Najranije građevine samostana koje su sagradili redovnici bile su niske, ali danas uopće ne djeluje skromno. Štoviše, izgleda kao kulisa za kakav znanstvenofantastični film.

Jezero Sorapis - 3 Putovanja Rezervirano za planinare: Nestvarno lijepo tirkizno jezero u susjedstvu do kojeg ne možete doći automobilom

Tijekom prošlosti samostan su nekoliko puta opljačkali Mongoli i Sikhi, izgorio je u požaru, tresao se u potresu, ali je preživio sve nedaće i svaki put bio obnovljen. Murali, povijesni dokumenti, rukopisi, štukature, kao i neobični puhaći instrumenti na kojima lame sviraju jednom godišnje, tijekom ljetnog festivala, ostali su u jednom komadu. U samostanu se nalazi i nevjerojatna zbirka oružja, koja se koristila za obranu od osvajača. Jedna od zanimljivosti su sobe za molitvu do kojih se dolazi uskim prolazima.

Ki je najbolje posjetiti u vrijeme tibetanskog festivala Cham, poznatog i kao ples pod maskama, koji se održava u lipnju ili srpnju. Plesače prati velika povorka rasplesanih lama odjevenih u živopisnu odjeću.
Vrhunac je festivala spaljivanje demona koje simbolizira pobjedu dobra nad zlom. No čak i ako ne dođete u vrijeme festivala, vrijedi izdvojiti nešto vremena za istraživanje samostana. 

Zalazak sunca u samostanu jedan je od najljepših prizora koji možete vidjeti u dolini, a noćno nebo također oduzima dah svojom ljepotom. Ovo je mjesto jedno od nestvarno lijepih kutaka našeg planeta.

Izbrojite ponovo: Jeste li znali koliko ima oceana na Zemlji? Ocean - 4 Ocean - 2 Ocean - 1 +0 Ocean - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju