Vulkan Kawah Ijen, koji je dio vulkanskog kompleksa na istočnom dijelu otoka Jave u Indoneziji, stvara poseban noćni prizor. Plava lava koja privlači turiste rezultat je igre svjetlosti sa sumporom, od kojeg dio stanovništva živi, ili preživljava. Sumpor je vrijedna roba, ali oni koji ga vade iz vulkana cijenu plaćaju svojim zdravljem. Zbog jarke žute boje, novca koji dobivaju za sumpor, ali i štete koju im čini, rudari ga nazivaju vražjim zlatom. U većini drugih dijelova svijeta sumpor se ne vadi ručno, ali to na Javi nije slučaj.

Da bi zaradili za život, rudari oko ponoći sjedaju na motore do podnožja vulkana i zatim pješače na visinu od oko 2800 metara. Kada stignu do vrha oprezno se spuštaju se u krater kako bi razbili grude sumpora, stavljaju ih u košare i penju se natrag. U reakciji s vodom i kisikom sumpor proizvodi gusti dim u kojem se jedva može disati. Zao turisti koji posjećuju vulkana na turama stavljaju maske, ali rudari ih ne nose jer su im preskupe.

U otrovnom i surovom okruženju nastaju brojne bolesti: od deformacija kralježnica i nogu do bolesti pluća i grla, a budući da se mnogi ne liječe, često odlaze u prijevremenu mirovinu.

Rudari dnevno mogu zaraditi do sto kuna, što je i više nego što mogu dobiti uspiju li se zaposliti u poljoprivredi. Novcem od sumpora uzdržavaju obitelj pokušavajući svojoj djeci pružiti neku bolju budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju