Nakon što je u studenom prošle godine nekoliko mještana nedaleko od Ogulina uočilo risa u naselju, a što je neobično s obzirom na to da mladi risovi ne prilaze naseljenim područjima, žurno je reagirao Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Sve je ukazivalo na to da je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti pa su lovci iz lovačkog društva "Srnjak" Zagorje po uputi Interventnog tima pratiti kretanje risa i dojavili njegovu lokaciju.

„Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi te ga uhvatili. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma“, rekao je Vedran Slijepčević, član Interventnog tima za vuka i risa.

Simbolično, risovica je dobila ime Martina jer se sve odigralo baš na Dan svetog Martina.
Kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje, ali i kako se ne bi navikla na blizinu ljudi, risovica je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak, gdje su se o njoj brinuli djelatnici parka uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.
Početkom veljače ove godine procijenjeno je da se risovica dobro oporavila, a težila je 13 kilograma što je ukazivalo na to da se može vratiti u prirodu. No zbog lošeg stomatološkog nalaza odgođeno je puštanje risovice u prirodu. Konkretno, očnjaci koji su nužni za ishranu u prirodi bili su joj slomljeni.

Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je plan liječenja. Prvi put u Hrvatskoj na risu je izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati.

Od zahvata se Martina brzo oporavila te je prije tri tjedna puštena u prirodu. Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Također su u blizini postavljene fotozamke zahvaljujući kojima se može vidjeti kako za sada lovi uglavnom manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri jer joj za onaj krupniji ipak treba još iskustva. Dobrog je zdravlja i uskoro će proslaviti prvi rođendan.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju