“Priroda nije mjesto za posjetiti. Ona je dom.” – poznata je izjava Garyja Snydera, američkog pjesnika, esejista i aktivista za zaštitu okoliša, znanog i kao 'pjesničkog laureata duboke ekologije'. Naravno, većina bi se složila s ovom izjavom, ipak, mnogi ju ne razumiju u potpunosti, niti provode u djelo. Svoj dom i stvari u njemu brižljivo čuvamo, no čuvamo li naš drugi dom, Majku prirodu, i stvari u njemu, odnosno dragocjeni biljni i životinjski svijet?

Jedan od najaktivnijih zagovornika očuvanja prirode je WWF (World Wide Fund for Nature), svjetska organizacija za zaštitu prirode koja djeluje u više od stotinu zemalja na šest kontinenata te već 60 godina štiti budućnost prirode, stvarajući svijet u kojem ljudi žive u skladu s prirodom.

Aktivno radi na očuvanju i obnavljanju bioraznolikosti, kao i na smanjenju čovjekova ekološkog otiska i na osiguravanju održivog korištenja prirodnih resursa, s ciljem jednakog pristupa tim resursima za sadašnje i buduće generacije. Kako bi ostvarili najveći mogući utjecaj i osigurali pozitivnu budućnost, WWF često udružuje snage s dobrotvornim i nevladinim organizacijama.

Na temelju sličnih vrijednosti, a posebice zajedničke brige o prirodi koju ostavljamo budućim generacijama u nasljeđe, nastala je hvalevrijedna suradnja WWF-a i HIGHLANDERA, najpoznatije serije planinarskih događaja na svijetu. Povezala ih je briga za očuvanjem balkanskog risa, koji spada među najugroženije mačke u Europi. Ima ih tek između 20 i 40 na cijelom području obitavanja; uglavnom živi u šumama Sjeverne Makedonije, a može ga se pronaći i na Kosovu i u Albaniji. Stoga gorljivo rade na izmjenama zakona za lovstvo u Sjevernoj Makedoniji, potiču i ponovno proglašenje Mavrova (u kojem se ris najčešće nalazi) nacionalnim parkom, kao i donošenje plana upravljanja kojim će ova ugrožena vrsta biti bolje zaštićena.

Zajedničkom akcijom prikupljanja donacija, WWF i HIGHLANDER žele unaprijediti monitoring balkanskog risa, zbog čega planiraju kupiti posebne kamere koje će bilježiti njegovo kretanje i pomoći im da prate populacije balkanskog risa, što će im uvelike koristiti u daljnjem očuvanju ove podvrste euroazijskog risa, koja je u potpunosti ostavljena i zaboravljena, na rubu izumiranja.

„Zbog vrijednosti koje dijelimo uvjereni smo da je suradnja s HIGHLANDER-om idealan način komunikacije i djelovanja za zajednički cilj - zaštitu biljnog i životinjskog svijeta.

HIGHLANDER promovira avanturu u prirodi, a ista sasvim sigurno ne bi bila tako posebna da se ne radi o zaštićenim predjelima u kojima pojedinci mogu uživati u iskonskoj prirodnoj ravnoteži. Čovjek u harmoniji s prirodom moto je WWF-a, a upravo je to ono što promovira i HIGHLANDER“. – ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

„Osjećamo da je HIGHLANDER postao pokret koji ima snagu utjecati na razmišljanje pojedinca. Ta snaga dolazi iz HIGHLANDER zajednice i svih onih koji su prisustvovali ili će tek prisustvovati našim događajima. Suradnja s WWF-om toj snazi daje smjer djelovanja i uči nas kako se angažirati efikasno i tamo gdje je najpotrebnije, dok istovremena pruža priliku za edukaciju o prirodi i svim njezinim bogatstvima, koja su kao takva najveća vrijednost svih HIGHLANDER događaja.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, koju podržava gotovo pet milijuna ljudi, stoga smo izuzetno ponosni na zajedničku suradnju. Zaista vjerujemo da će se kroz suradnju s WWF-om HIGHLANDER zajednica aktivirati i pridonijeti nastojanjima da ris ostane u bližoj i daljoj budućnosti stanovnik svojeg prirodnog staništa u Hrvatskoj i regiji“. – istaknuo je Jurica Barać, jedan od osnivača HIGHLANDER-a.
Važno je napomenuti kako se svi zainteresirani mogu također uključiti u ovu divnu akciju i donirati sredstva za spas ugrožene vrste balkanskog risa, i to putem sljedećeg linka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju