Kina je postala prva zemlja na svijetu koja je izdala licencu za organizirani prijevoz putnika robotaksijima, odnosno autonomnim automobilima za čije kretanje nije potrebna ljudska asistencija.

Internacionalna kompanija Baidu dobila je dozvolu za robotaksi servis u dva kineska grada: Chongqingu na rijeci Yang Tze u istoimenoj pokrajini i u najvećem gradu pokrajine Hubei – Wuhanu.

Oba grada ispočetka će opsluživati flota od po pet robotaksija pete generacije, a koje će se moći pozvati preko aplikacije Apollo Go uz odgovarajuću novčanu naknadu.

U Chongqingu će robotaksiji prevoziti zainteresirane putnike svakog dana u periodu od 9.30 h do 16.30 sati na području od 30 četvornih kilometara u okrugu Yongchuan.

U Wuhanu će taksiji bez ljudskih vozača voziti u periodu od 9 do 17 sati i pokrivati područje od 13 četvornih kilometara u zoni gospodarskog i tehnološkog razvoja grada poznatom pod nadimkom kineski Auto City.

Riječ je o manje naseljenim područjima s modernom infrastrukturom i širokim cestama na kojema su robotaksiji testirani. Da bi dobili dozvolu, Baiduov robotaksi je prošao testnu fazu u kojoj je prešao sveukupno oko milijun kilometara.

Sve je započelo testiranjem sa sigurnosnim operaterom na vozačkom sjedalu, preko testiranja sa sigurnosnim operaterom na suvozačkom sjedalu do konačnog odobrenja za rad bez ljudskog vozača ili operatera u vozilu.

Kako to izgleda kada taksi bez vozača prevozi putnike, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Dobro je znati: Istraživanje otkrilo koji su najgori vozači u Europi +0 Vozači - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju