Glavni grad Češke zbog svoje je povijesti, kulture, arhitekture, ali i jeftinog piva turistička meka koju je samo prošle godine iz ovog ili onog razloga posjetilo više od sedam milijuna turista. Odlično za proračun, noćna mora za svakodnevni život i kvalitetu života stanovnika centra koji muku muče s bukom i neredom pijanih turista.

Ne alkoholnom turizmu

Zbog toga je praška gradska vlast odlučila zabraniti organizirane grupne posjete pivnicama u razdoblju od 22 do 6 sati. Osim brige za stanovništvo, cilj je i mijenjanje percepcije Praga kao party-destinacije. Zamjenik gradonačelnika Praga, Jiri Pospisil, izjavio je da grad ovom odlukom želi obeshrabriti turiste koji dolaze "nakratko i samo da bi se napili" i istovremeno privući više "kulturnijih turista", prenosi AFP.

Prag ne želi pijane turiste - 4 Prag ne želi pijane turiste - 4 (Foto: Shutterstock)

Zabrana organiziranih noćnih posjeta pivnicama trebala bi stupiti na snagu početkom studenoga, ali njezin cilj nije spriječiti ljude da popiju pivo koje je važan dio tradicije ovog grada, nego će se usmjeriti na probleme narušavanja javnog reda, rekao je Adam Zabranský, član praškog gradskog vijeća i autor ovoga prijedloga. "Ne želimo podržati jeftin alkoholni turizam koji je nažalost još uvijek prilično uobičajen u Pragu", dodao je Zabranský za The Associated Press.

Treba li sličnu zabranu uvesti u Hrvatsku?

  • Ne
  • Da
  • Ne zanima me

glasova:

Zabrana se odnosi samo na organizirane grupne obilaske pivnica koje nude turističke agencije, što su one dočekale s negodovanjem jer tvrde da će stvari još više izmaknuti kontroli ako s pijanom grupom nije i vodič, a mjeru smatraju licemjernom jer je Prag desetljećima profitirao na svojoj reputaciji party-grada. U Gradu su međutim odlučni, a za koji dan snage gradskog redarstva počinju kontrolirati stanje u pivnicama od 22 sata uvečer do 6 ujutro. Zateknu li grupu koja pije "preko agencije", organizatorima slijedi kazna od oko četiri tisuće eura.

Avantura u Beču: Otkrijte čarobni Prater – mjesto gdje zabava nikad ne staje! Prater u Beču - 1 Prater u Beču - 4 Prater u Beču - 3 +1 Prater u Beču - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju