Sin bogataša Jussi Salonoja imao je 27 godina kad je uhvaćen kako po finskim cestama vozi dvostruko brže od dopuštenih 40 km/h, zbog čega je platio milijun i 383 tisuća kuna kazne.

Loše je prošao i Reima Kuisla, kojeg je jurcanje po cesti stajalo nešto manjih, ali ipak bolnih 400 tisuća kuna, nakon čega je otkrio novinarima da razmatra plan o preseljenju iz zemlje.

Zahvaljujući finskom sustavu kažnjavanja kazna jednako boli bogate i siromašne jer se određuje prema postotku, odnosno broju plaća. To se pravilo primjenjuje u slučaju da vozite 20 kilometara na sat iznad ograničenja.

Za deset kilometara iznad ograničenja još se možete izvući, a kamere se pale na šest kilometara iznad ograničenja. Uređaji koji ometaju radare strogo su zabranjeni, a u slučaju da ih pronađe, policija može uzeti vozačku na 20 dana.

Slično Fincima postupaju i Nizozemci i Švicarci, pa se i njihovi budžeti lijepo napune nakon što kakav bogataš odluči zadržati nogu na gasu.

Rigorozni švicarski zakoni također su poznati u Europi. Osim kazni koje se računaju prema visini plaće, ako ne pazite na ograničenja, možete završiti bez dozvole – ili u zatvoru. Tolerira se prekoračenje od 5 do 7 kilometara, ovisno o ograničenju.

Koh Phi Phi Leh Putovanja Nova lista: Najopasnije zemlje za putnike na svijetu

U Nizozemskoj kazne rastu zajedno sa svakim kilometrom iznad dopuštenja, a osim kazne policija vam može oduzeti i automobil u slučaju da vozite sto posto iznad dopuštenog. Michelu Perridonu, vlasniku tvrtke Trusta, tako je zaplijenjen posve novi Bugatti Veyron, iako ga je vozio njegov sin.

Jedna od stranica na kojoj se možete informirati o ograničenjima brzine u Europi jest Speedingeurope.com, koju je zgodno proučiti prije kretanja na put automobilom kako ne bi bilo iznenađenja. 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju