Jezero Mono u Kaliforniji prije deset godina pokrenulo je lavinu komentara stručnjaka koji su ostali zatečeni pronalaskom novih oblika života na Zemlji. NASA je u jezeru pronašla mikroorganizme koji imaju drukčiju biokemiju organizma od ostalih živih bića i tako mogu preživjeti u toj toksičnoj vodi koja se nema gdje izliti. Umjesto fosfora neobična bića mogu koristiti otrovni arsen – i preživjeti.

Jezero Mono, jedno od najstarijih i najotrovnijih u SAD-u, obiluje otrovnim arsenom, a toksičnost vode varira ovisno o njezinoj dubini. Zbog taloženja soli u jezeru Mono ima gotovo tri puta veći salinitet od oceana. Neobični kameni tornjevi u jezeru izgledaju kao da plutaju po modroj vodi blistavog sjaja. Jezero Mono ime duguje indijanskoj riječi za bodljikave muhe kojih ondje ima na milijune.

Čudnovato jezero vulkanskog podrijetla pokriva površinu od 155 četvornih kilometara i starije je od 700 milijuna godina. Prvi Europljani koji su ga opisali bili su lovci na krzna u 19. stoljeću. Kad su sišli do vode, uvidjeli su da je gorka i da u njoj nema znakova života osim mnoštva crvolikih bića koja su se migoljila uz obalu, kao i rojeva muha na obali. Mali rakovi mogu podnijeti toliku količinu soli, ali ne i ribe, pa njih i nema.

Lovci su uz obalu uočili i vrela vruće vode te vulkanske stijene. Tornjevi koji vire iz jezera izgrađeni su od vapnenca koji se nazivaju tufe. Polako rastu kao stupovi iznad vode taloženjem i povezivanjem kalcija s karbonatima. Salinitet u jezeru neumorno raste, ali i mijenja se tijekom godine ovisno o temperaturi i razini vode.

Na dodir je voda jezera Mono skliska, poput sapuna, a razlog tome je visoka koncentracija karbonata – dok je pH obične vode 7, ovdje se penje do 10. Jezero privlači brojne posjetitelje koji dolaze vidjeti nadrealni ekosustav i fotografirati močvarne ptice.

Iako većina ne želi primirisati vodi, neki avanturisti smatraju da Mono zbog jedinstvenog mineralnog sastava može izliječiti sve bolesti. No valja imati na umu da tolika količina soli u vodi može izgristi oči, a bilo kakve ranice na tijelu strašno peku u dodiru s takvom vodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju