Paljenje i održavanje olimpijskoga plamena jedna je od tradicija Igara iz antičkih vremena. Olimpijski plamen na antičkim Olimpijskim igrama gorio je tijekom čitavih igara i svih ceremonija. Snažna mitološka poveznica zazivala je Prometeja koji je vatru ukrao bogovima i dao je ljudima, postavši tako praotac civilizacije, a pročišćujuća moć vatre može se povezati s mnogim sportskim vrijednostima.

Pariz treći put, plamen u Parizu - prvi

Tradicija paljenja olimpijskog plamena obnovljena je 1928. godine na Igrama u Amsterdamu. Godine 1936., kada su se Igre održavale u Berlinu, uvedena je tradicija štafetnog nošenja zapaljene olimpijske baklje do zemlje domaćina. Ostaci antičke Olimpije odabrana su kao polazna točka kako bi se naglasila veza antičkih i modernih Igara.

Olimpijski plamen - 4 Olimpijski plamen - 4 (Foto: Shutterstock)

Plamen se pali 100 dana prije početka igara, a i sama ceremonija paljenja plamena u Grčkoj koreografirana je i kostimirana posveta antici, a prvi trkač i danas je tradicionalno grčki sportaš. Biti zadnji nositelj baklje, koji će upaliti plamen na olimpijskom stadionu u gradu domaćinu – velika je čast.

Iako će Pariz ove godine treći put biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara, ovo je prvi put da plamen stiže u Francusku za Ljetne olimpijske igre, jer su se ranije Igre kojima je bila domaćin održale prije ponovnog uvođenja ovog običaja - 1900. i 1924. godine.

Štafeta s deset tisuća ljudi

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. također je upaljena na ceremoniji u Olimpiji krajem travnja. Zapalila ju je grčka glumica Mary Mina u ulozi visoke svećenice, i to iznimno, zbog oblačnog vremena, uz pomoć pomoćnog plamena, a ne tradicionalnog paraboličnog zrcala i zraka Sunca. Time je označen početak štafete u kojoj će ove godine sudjelovati više od deset tisuća ljudi.

Prvi trkač štafete bio je grčki olimpijski prvak u veslanju Stefanos Ntouskos koji je predao plamen predstavnici grada domaćina, trostrukoj osvajačici olimpijske medalje u plivanju Francuskinji Laure Manaudou.

Olimpijski plamen - 6 Olimpijski plamen - 6 (Foto: Shutterstock)

Olimpijski je plamen u jedanaest dana putovao pet tisuća kilometara po Grčkoj, a potom je 8. svibnja stigao u Francusku, u Marseille, na jedrenjaku Belem, odakle je krenuo na francusku turneju. Francuska štafeta trajat će 68 dana, a proći će i kroz prekomorske francuske teritorije, Antile te Francusku Polineziju kamo će krenuti za koji dan, i završiti u Parizu paljenjem olimpijskog plamena 26. srpnja. 

Svaki sudionik štafete nosit će plamen otprilike četiri minute i 200 metara, a ime posljednjeg, koji će bakljom zapaliti olimpijski plamen i time svečano označiti početak OI 2024., taji se do zadnjeg trena. A ako vas zanima, Paraolimpijske igre imaju svoj plamen koji je upaljen u Velikoj Britaniji, a u Pariz će doputovati 28. kolovoza kada počinju Paraolimpijske igre, i traju do 8. rujna.

Još jedan Hrvat na vrhu svijeta: "Iako ništa nismo vidjeli, tih smo nekoliko minuta imali Everest samo za sebe" Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 11 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 10 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 +7 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 8
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju