• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Jeste li znali

Još jedan Hrvat na vrhu svijeta: "Iako ništa nismo vidjeli, tih smo nekoliko minuta imali Everest samo za sebe"

"Nakon nekoliko sati lošeg vremena, kad smo došli na Balcony, razvedrilo se nebo i otvorio se pogled na čitav svijet pod nama.“
Nika Štriga
Nika Štriga 5.06.2024 06:34 komentari
viber Created with Sketch.
Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 1
Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 1 (Foto:Antonio Jelčić)

Galerija Everest 7 Antonio Jelčić i šerpa Norbu 7 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 7 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 8 7

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

"Dojmovi se još sliježu… svjestan jesam, ali nisam to još nekako zapravo doživio", prvo je što nam je rekao Antonio Jelčić, osmi Hrvat na Mount Everestu i prvi na tristotinjak metara nižem Lhotseu, četvrtom najvišem vrhu na svijetu.

Knjiga hrvatskih alpinističkih uspjeha postala je bogatija za dva važna upisa 20. i 22. svibnja, a Antonio Jelčić postao je prvi Hrvat koji je u 48 sati stajao na dva vrha viša od osam tisuća metara. Na oba je stigao s iskusnim šerpom Norbuom koji je ispenjao više osamtisućnjaka, a na vrhu svijeta sada je bio sedmi put.

Zašto ne?

Kapetan duge plovidbe Antonio Jelčić rano je djetinjstvo proveo pored Metkovića, školske i studentske dane u Dubrovniku, a onda se skrasio u Zagrebu koji mu je kako kaže - u srcu. "Nisam purger, ali volim ga kao da sam ovdje rođen. Ovdje se dobro osjećam, tu su mi se rodila djeca, tu mi je dom." Nakon njegova povijesnog pothvata moglo se čuti da se radi o dečku koji prije ovog nije bio dalje od Sljemena, ali to je ipak daleko od istine. Iako, priča nam Antonio, njegova prva ekspedicija, počela je kao šala. Prijatelj je predložio da odu na Kilimandžaro, a Antonio je odgovorio: "Može, ti organiziraj i idemo", misleći da će ostati na tome. A onda je prijatelj za nekoliko dana poslao detalje o rezervaciji.

"Zapravo sam se baš veselio, planinarenje pa safari, kupanje, ekipa. A onda smo shvatili da nemamo opreme i počeli smo se pripremat za ozbiljno. Tako je sve počelo. Sviđa mi se taj izazov, planiranje, treniranje, kondicijske pripreme..." Nakon Kilimandžara 2021. godine, sljedeća je ekspedicija bila na Chimborazou (6263 metra) u Ekvadoru 2022. Onda je uslijedio i uspon na Aconcaguu (6961 metar) u Argentini pa Everest nakon toga i nije bio iznenađujuća želja. Intenzivne pripreme za ekspediciju trajale su deset mjeseci. Antonija je spremao prijatelj i trener Mario Gabud, stručnjak za pripremu sportaša, i isti onaj čija je ideja bila Kilimandžaro.

Prema Vrhu svijeta

Sve je postalo vrlo stvarno kada je u Katmanduu susreo ostale članove ove osmeročlane međunarodne ekspedicije. Zloglasni aerodrom Tenzing-Hillary u Lukli zadnje je od civilizacije što će vidjeti narednih tjedana. Iako su niži kampovi, prisjeća se Antonio, s tuševima i TV-om luksuzni prema onima na višim nadmorskim visinama. Bazni se logor nalazi na 5360 metara i iz njega se kreće na aklimatizacijske rotacije u kampove 1, 2, 3 i 4, a iz kampa 4 potom se kreće na vrh Mount Everesta.

Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 4 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 4 (Foto: Antonio Jelčić)

Infrastrukturu u baznom kampu i svim kampovima organizira operater. Zapravo, vi morate nekako stići do Kathmandua na određeni datum, a tamo vas on preuzima. Od dozvole za uspon do svega što vam treba za život, šerpi u pratnji, kisika, hrane, šatora, sve osigurava operater. O cijeni se može i pregovarati, ali – svakako je skupo. Samo izdavanje dozvole za uspon košta 11 tisuća dolara, a sa svim ostalim, iznos ekspedicije postaje i triput veći. Ali cijena ovisi o tome koliko vam potpore treba, pa može biti i dvostruko veća, a ako ste samostalniji možete si dopustiti jeftinijeg operatera, objašnjava nam finese Antonio. Ali nije u novcima sve, zaključujemo temu.

Društveni dio ekspedicije nešto je posebno, oduševljeno nastavlja Antonio. Ljudi iz čitavog svijeta, svi posebni i drugačiji na svoj način, zanimljivi, puni snova, svatko sa svojom nekom pričom i istim ciljem. Svi oni imaju nešto zajedničko, ono zbog čega su došli i ono što su prošli da bi sada bili tu. Zajedništvo se osjeća u svakome kampu, a zajednički se iščekuje i svaka informacija o dolasku povoljnijeg vremena.

Prvi uspon na koji su krenuli bio je neuspješan. "Do tada nekako očekuješ da ćeš uspjeti, ali nakon tog prvog pokušaja uspona znali smo da su nama šanse manje." Za tijelo je jako naporno po drugi put ići iz kampa 2 u kamp 4 odakle se kreće na vrh, umor se nakuplja. "Možda nas je neuspjeh malo zabrinuo i prizemljilo, ali odlučili smo pokušati još jednom i to je bila ispravna odluka."

... pa još jednom

Odmorili su se nekoliko dana u kampu 2 - koliko se već možete odmoriti na 6500 metara, objašnjava nam Antonio, jer je visina prevelika da se stvarno naspavate i probudite odmorni. I onda su pokušali opet – i dogodilo se.

Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 (Foto: Antonio Jelčić)

"Ne znam ni kako bih to objasnio… Sreća, ali ne i samo sreća. Vrijeme nam se nasmiješilo. Nismo imali kisika za još jedan pokušaj, pa smo možda malo i isforsirali… ali da se nismo odlučili za taj drugi pokušaj, trećega ne bi bilo, neovisno kako bismo se fizički osjećali, jednostavno jer nismo više imali resursa - kisika i hrane", uzbuđeno nam prepričava Antonio dolazak na najviši svjetski vrh.
Bolje se vrijeme očekivalo 21. svibnja pa su Norbu i Antonio odlučili krenuti, ako slučajno prognoza dopusti, dan ranije, kako bi izbjegli gužvu na vrhu. Uvečer 19. vrijeme nije bilo sjajno iako nije bilo niti katastrofalno, ali pod motom vrijedi pokušati pale se te večeri prve dvije svjetiljke na putu prema vrhu svijeta.

"Nakon nekoliko sati lošeg vremena, kad smo došli na Balcony razvedrilo se nebo i otvorio se pogled na čitav svijet pod nama.“ Napokon je bilo vedro, sunčano i bez vjetra, a nakon sat-dva, opet je uslijedilo pogoršanje. „Kad smo došli na sam vrh, nije se vidjelo ništa, ali zato doživljaj nije bio manji. Zbog toga što nije bilo ljudi imali Everest samo za sebe.“ Ali povratak je preopasan, put predug, a vrijeme prerazdražljivo za dugo zadržavanje na vrhu. Treba se vratiti dolje.

4 čokoladice za kraj

Nakon uspješnog povratka s Everesta, Lhotse i nije bio toliko važan. Umorni od uspona, bez hrane, i uz jednako nepouzdanu prognozu gotovo nisu ni krenuli. Ali drugi dan, Antonio i Norbu žicaju čokoladice od onih koji se vraćaju s uspona i ponovno odlučuju barem pokušati. "Sve je to dio avanture", smije se Antonio. "Ovdje je došao do izražaja taj mentalni dio. Možeš ostati bez hrane i odustati ili ne odustati, snaći se i ispenjati 4. najviši vrh na svijetu. Pripreme te mogu pripremiti za mnogo toga, olakšati ti, ali tamo je ipak drukčije. Mentalni dio je bitan jer ako si utuviš u glavu da ne možeš, onda ne možeš." Odvažili su se krenuti. Vrijeme je ovaj put bilo savršeno, a na Lhotseu su bili gotovo sami. I gladni, ali ako je vjerovati Antoniju – vrijedilo je.

Iako je prekrižio kućicu uz najviši vrh svijeta na svom popisu želja, Antonio se nije zasitio ni ekspedicija ni planina. "Svaka je zahtjevna, ali u svakoj i uživaš, učiš… Srećeš istomišljenike, upoznaješ kulture. To te nauči strategiji, strpljenju, poniznosti i iziđeš kao kvalitetnija osoba. Mislim da je to glavni razlog zašto ovo radim, to je uspjeh neovisno o tome dođeš li do vrha." Nema neke konkretne datume i razrađene planove, ali odaje nam da bi volio prehodati Grenland i doći na sjeverni pol s kopna. Kamo god da krene, mi ćemo ga bodriti i pratiti.

Hrvoje Jurić: Posljednji kilometri ledene avanture Slavonca koji je svojim psima priuštio najbolju šetnju na svijetu Giant World Tour Norway - 1 Giant World Tour Norway - 2 Giant World Tour Norway - 3 +25 Giant World Tour Norway - 4

 

  • #Jeste li znali
  • #zanimljivosti
  • #Antonio Jelčić
  • #mt everest
  • #alpinizam
  • #vrh svijeta
  • #lhotse
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Kraljica šume – Divjake Log Home, Hlevci, Gorski kotar
Mir i tišina
Na pola puta između Rijeke i Zagreba: Kraljica šume u Gorskom kotaru pravo je mjesto za odmor
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Gusti crni dim nad Svetom Nedeljom: Izbio požar u skladištu
Buktinja
VIDEO/FOTO Veliki požar kraj Zagreba, građanima stižu poruke: "Zatvorite prozore..."
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
show
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Pojavio se video groba Dina Dvornika, njegova udovica Danijela Dvornik je ogorčena
''i tako svake godine...''
Na internetu se pojavila snimka groba Dina Dvornika, Danijela je zgrožena: ''Jad i primitivizam''
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
Piše liječnik
Stupnjevi invaliditeta: Kako se određuju?
zabava
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
tv
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
NAPETO!
Tatjana izbacila Selmu iz takta: "Osjećam se glupo jer ja ne vidim svoju svrhu!"
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Tutankamon - 7
Na današnji dan

Tutankamonovo prokletstvo: Grobnica koja je znatiželjnike osudila na smrt

Na današnji dan, 4. studenog 1922. godine Howard Carter pronašao je prvi znak onoga što će se kasnije pokazati kao Tutankamonova grobnica u kojoj je pronađeno neprocjenjivo blago. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close