• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Jeste li znali

Još jedan Hrvat na vrhu svijeta: "Iako ništa nismo vidjeli, tih smo nekoliko minuta imali Everest samo za sebe"

"Nakon nekoliko sati lošeg vremena, kad smo došli na Balcony, razvedrilo se nebo i otvorio se pogled na čitav svijet pod nama.“
Nika Štriga
Nika Štriga 5.06.2024 06:34 komentari
viber Created with Sketch.
Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 1
Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 1 (Foto:Antonio Jelčić)

Galerija Everest 7 Antonio Jelčić i šerpa Norbu 7 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 7 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 8 7

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima

"Dojmovi se još sliježu… svjestan jesam, ali nisam to još nekako zapravo doživio", prvo je što nam je rekao Antonio Jelčić, osmi Hrvat na Mount Everestu i prvi na tristotinjak metara nižem Lhotseu, četvrtom najvišem vrhu na svijetu.

Knjiga hrvatskih alpinističkih uspjeha postala je bogatija za dva važna upisa 20. i 22. svibnja, a Antonio Jelčić postao je prvi Hrvat koji je u 48 sati stajao na dva vrha viša od osam tisuća metara. Na oba je stigao s iskusnim šerpom Norbuom koji je ispenjao više osamtisućnjaka, a na vrhu svijeta sada je bio sedmi put.

Zašto ne?

Kapetan duge plovidbe Antonio Jelčić rano je djetinjstvo proveo pored Metkovića, školske i studentske dane u Dubrovniku, a onda se skrasio u Zagrebu koji mu je kako kaže - u srcu. "Nisam purger, ali volim ga kao da sam ovdje rođen. Ovdje se dobro osjećam, tu su mi se rodila djeca, tu mi je dom." Nakon njegova povijesnog pothvata moglo se čuti da se radi o dečku koji prije ovog nije bio dalje od Sljemena, ali to je ipak daleko od istine. Iako, priča nam Antonio, njegova prva ekspedicija, počela je kao šala. Prijatelj je predložio da odu na Kilimandžaro, a Antonio je odgovorio: "Može, ti organiziraj i idemo", misleći da će ostati na tome. A onda je prijatelj za nekoliko dana poslao detalje o rezervaciji.

"Zapravo sam se baš veselio, planinarenje pa safari, kupanje, ekipa. A onda smo shvatili da nemamo opreme i počeli smo se pripremat za ozbiljno. Tako je sve počelo. Sviđa mi se taj izazov, planiranje, treniranje, kondicijske pripreme..." Nakon Kilimandžara 2021. godine, sljedeća je ekspedicija bila na Chimborazou (6263 metra) u Ekvadoru 2022. Onda je uslijedio i uspon na Aconcaguu (6961 metar) u Argentini pa Everest nakon toga i nije bio iznenađujuća želja. Intenzivne pripreme za ekspediciju trajale su deset mjeseci. Antonija je spremao prijatelj i trener Mario Gabud, stručnjak za pripremu sportaša, i isti onaj čija je ideja bila Kilimandžaro.

Prema Vrhu svijeta

Sve je postalo vrlo stvarno kada je u Katmanduu susreo ostale članove ove osmeročlane međunarodne ekspedicije. Zloglasni aerodrom Tenzing-Hillary u Lukli zadnje je od civilizacije što će vidjeti narednih tjedana. Iako su niži kampovi, prisjeća se Antonio, s tuševima i TV-om luksuzni prema onima na višim nadmorskim visinama. Bazni se logor nalazi na 5360 metara i iz njega se kreće na aklimatizacijske rotacije u kampove 1, 2, 3 i 4, a iz kampa 4 potom se kreće na vrh Mount Everesta.

Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 4 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 4 (Foto: Antonio Jelčić)

Infrastrukturu u baznom kampu i svim kampovima organizira operater. Zapravo, vi morate nekako stići do Kathmandua na određeni datum, a tamo vas on preuzima. Od dozvole za uspon do svega što vam treba za život, šerpi u pratnji, kisika, hrane, šatora, sve osigurava operater. O cijeni se može i pregovarati, ali – svakako je skupo. Samo izdavanje dozvole za uspon košta 11 tisuća dolara, a sa svim ostalim, iznos ekspedicije postaje i triput veći. Ali cijena ovisi o tome koliko vam potpore treba, pa može biti i dvostruko veća, a ako ste samostalniji možete si dopustiti jeftinijeg operatera, objašnjava nam finese Antonio. Ali nije u novcima sve, zaključujemo temu.

Društveni dio ekspedicije nešto je posebno, oduševljeno nastavlja Antonio. Ljudi iz čitavog svijeta, svi posebni i drugačiji na svoj način, zanimljivi, puni snova, svatko sa svojom nekom pričom i istim ciljem. Svi oni imaju nešto zajedničko, ono zbog čega su došli i ono što su prošli da bi sada bili tu. Zajedništvo se osjeća u svakome kampu, a zajednički se iščekuje i svaka informacija o dolasku povoljnijeg vremena.

Prvi uspon na koji su krenuli bio je neuspješan. "Do tada nekako očekuješ da ćeš uspjeti, ali nakon tog prvog pokušaja uspona znali smo da su nama šanse manje." Za tijelo je jako naporno po drugi put ići iz kampa 2 u kamp 4 odakle se kreće na vrh, umor se nakuplja. "Možda nas je neuspjeh malo zabrinuo i prizemljilo, ali odlučili smo pokušati još jednom i to je bila ispravna odluka."

... pa još jednom

Odmorili su se nekoliko dana u kampu 2 - koliko se već možete odmoriti na 6500 metara, objašnjava nam Antonio, jer je visina prevelika da se stvarno naspavate i probudite odmorni. I onda su pokušali opet – i dogodilo se.

Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 Antonio Jelčić na Everestu i Lhotseu - 9 (Foto: Antonio Jelčić)

"Ne znam ni kako bih to objasnio… Sreća, ali ne i samo sreća. Vrijeme nam se nasmiješilo. Nismo imali kisika za još jedan pokušaj, pa smo možda malo i isforsirali… ali da se nismo odlučili za taj drugi pokušaj, trećega ne bi bilo, neovisno kako bismo se fizički osjećali, jednostavno jer nismo više imali resursa - kisika i hrane", uzbuđeno nam prepričava Antonio dolazak na najviši svjetski vrh.
Bolje se vrijeme očekivalo 21. svibnja pa su Norbu i Antonio odlučili krenuti, ako slučajno prognoza dopusti, dan ranije, kako bi izbjegli gužvu na vrhu. Uvečer 19. vrijeme nije bilo sjajno iako nije bilo niti katastrofalno, ali pod motom vrijedi pokušati pale se te večeri prve dvije svjetiljke na putu prema vrhu svijeta.

"Nakon nekoliko sati lošeg vremena, kad smo došli na Balcony razvedrilo se nebo i otvorio se pogled na čitav svijet pod nama.“ Napokon je bilo vedro, sunčano i bez vjetra, a nakon sat-dva, opet je uslijedilo pogoršanje. „Kad smo došli na sam vrh, nije se vidjelo ništa, ali zato doživljaj nije bio manji. Zbog toga što nije bilo ljudi imali Everest samo za sebe.“ Ali povratak je preopasan, put predug, a vrijeme prerazdražljivo za dugo zadržavanje na vrhu. Treba se vratiti dolje.

4 čokoladice za kraj

Nakon uspješnog povratka s Everesta, Lhotse i nije bio toliko važan. Umorni od uspona, bez hrane, i uz jednako nepouzdanu prognozu gotovo nisu ni krenuli. Ali drugi dan, Antonio i Norbu žicaju čokoladice od onih koji se vraćaju s uspona i ponovno odlučuju barem pokušati. "Sve je to dio avanture", smije se Antonio. "Ovdje je došao do izražaja taj mentalni dio. Možeš ostati bez hrane i odustati ili ne odustati, snaći se i ispenjati 4. najviši vrh na svijetu. Pripreme te mogu pripremiti za mnogo toga, olakšati ti, ali tamo je ipak drukčije. Mentalni dio je bitan jer ako si utuviš u glavu da ne možeš, onda ne možeš." Odvažili su se krenuti. Vrijeme je ovaj put bilo savršeno, a na Lhotseu su bili gotovo sami. I gladni, ali ako je vjerovati Antoniju – vrijedilo je.

Iako je prekrižio kućicu uz najviši vrh svijeta na svom popisu želja, Antonio se nije zasitio ni ekspedicija ni planina. "Svaka je zahtjevna, ali u svakoj i uživaš, učiš… Srećeš istomišljenike, upoznaješ kulture. To te nauči strategiji, strpljenju, poniznosti i iziđeš kao kvalitetnija osoba. Mislim da je to glavni razlog zašto ovo radim, to je uspjeh neovisno o tome dođeš li do vrha." Nema neke konkretne datume i razrađene planove, ali odaje nam da bi volio prehodati Grenland i doći na sjeverni pol s kopna. Kamo god da krene, mi ćemo ga bodriti i pratiti.

Hrvoje Jurić: Posljednji kilometri ledene avanture Slavonca koji je svojim psima priuštio najbolju šetnju na svijetu Giant World Tour Norway - 1 Giant World Tour Norway - 2 Giant World Tour Norway - 3 +25 Giant World Tour Norway - 4

 

  • #Jeste li znali
  • #zanimljivosti
  • #Antonio Jelčić
  • #mt everest
  • #alpinizam
  • #vrh svijeta
  • #lhotse
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Škola kuhanja
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Za prste polizati
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za sva godišnja doba
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
Brzo i fino
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Skriveni biser
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Mrs. Fogg: sjajni okusi u Novom Zagrebu!
Rapsodija okusa
Mrs. Fogg: Za jednu od boljih pizza metropole uputite se u Novi Zagreb
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Vojni analitičar upozorava: Rusija nema puno izbora, a ovo nedostaje Zapadu
Za Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar o miru u Ukrajini: "Priče o slomu vojske ne stoje. EU treba napraviti ono što Zapad još nije"
Strašna tragedija, muškarac poginuo
Tragedija u susjedstvu
Poginuo dok se vraćao iz lova: Metak ispalio iz puške i pogodio ga u vrat
show
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Iskrenost nije uvijek najbolji izbor
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
Znanstvenici upozoravaju
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
tech
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
sport
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Tragedija potresla Valenciju: Fernando Martin i njegovo troje djece poginuli u strašnoj nesreći
Počivali u miru
Tragedija potresla slavni klub: Trener i njegovo troje djece poginuli u strašnoj nesreći
VIDEO Gvardiol asistirao Cherkiju za pobjedu Manchester Cityja kod Nottingham Foresta
Pogledajte golove
VIDEO Gvardiol asistirao za veliku pobjedu Cityja: Guardiola ima novog mađioničara!
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
NAJBOLJI!
ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
lifestyle
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
Maja Šuput na Adventu u Makarskoj u leopard uzorku i bundi
Dramatično i odvažno
Čizme su hit! Razmislile smo i ne znamo tko bi ovo iznio bolje od Maje Šuput, izdanje je majastično
sve
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
Maja Šuput na Adventu u Makarskoj u leopard uzorku i bundi
Dramatično i odvažno
Čizme su hit! Razmislile smo i ne znamo tko bi ovo iznio bolje od Maje Šuput, izdanje je majastično
Starac s Hoya / The Old Man Of Hoy - 4
Starac s Hoya

Moć prirode: 137 metara visoka hrid koja privlači penjače iz cijelog svijeta

Zovu ga “Starcem s Hoya”, a od svog otoka odvojen je oko 60 metara širokim ponorom koji se malo-pomala zatrpava kamenim gromadama koje su tijekom vremena spale sa Starca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close