Dok neki Hrvati ne sjede na ćošku stola kako bi si povećali šanse za brak, ne otvaraju kišobrane u kući da ne navuku kakvu nesreću ili pak ne zahvaljuju za posuđeni lijek – i brojni drugi narodi diljem svijeta imaju svoje neobične običaje, navike i praznovjerja. Neki od njih, poput Maltežana su ih zbilja nanizali, a izdvojili smo neke od zanimljivijih.

Purica za sunčan dan

Prema tradiciji, Maltežani koji su priželjkivali sunčanu svadbu „potkupili“ bi časnu sestru puricom. Čak i danas neki stanovnici Malte misle da im kiša neće padati na vjenčanju ako poklone nešto mesa. Prema nekim izvorima, adresa za mesne pošiljke je samostan u Silemi.

Noću se ne mete

I dok se kod nas vjeruje da prilikom selidbe treba ostaviti metlu na staroj adresi kako bi s njom ostale i sve brige i nesreće, na Malti nećete često vidjeti ljude kako metu noću – i to ne samo zato što spavaju u to doba. Smatra se da noćno metenje donosi nesreću. U nekim kućama je metenje muški, odnosno – tatin posao kako bi ukućani bili sigurni i sretni.

Kruhom protiv pljuska

Osim puricom, na Malti se vrijeme pokušava kontrolirati i kruhom. Prema narodnom vjerovanju bacanje kruha na ulicu pomoći će zaustaviti pljusak. Šteta kruha!

Švedska - 3 Zanimljivosti Jeste li znali? Odličan razlog zbog kojeg Šveđani petkom navečer ne izlaze iz kuće

Rogovi kuću čuvaju

Rogovi iznad vrata i danas su uobičajen prizor u selima kako bi se kuće sačuvale od zla, jedan od zanimljivijih načina za tjeranje zla na Malti je namještanje crkvenih satova na pogrešno vrijeme kako bi se zbunilo vraga. Tako, ako nema ručni sat će zakasniti na misu i pustiti vjernike na miru. Također, osjetite li miris spaljenog lovora na Malti, ne brinite. Vjerojatno stanovnici čiste kuću od zlih duhova.

Strašni Gawgaw

Ako ikako mogu, Maltežani se trude izbjeći rađanje djeteta na 24. prosinca jer prema prazovjerju bebe rođene na taj dan kradu Božić pa se za kaznu pretvaraju u čudovište koje se naziva Gawgaw. Srećom, scenarij se može izbjeći provedete li noć brojanjem rupa u cjedilu (vjerovali ili ne), a neki pak smatraju da treba brojiti zrnca riže.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju