„U vikend-akciji ekipa SOŽ-ovaca (Nikola Hanžek, Stipe Maleš, Tomislav Kurečić i Sara Anđela Perić) s kolegom Dinom Grozićem iz SU Estavela kroz ulaz Oaza spojili su Jamski Sustav Crnopac s jamom Muda Labudova. Ekipa je kroz kanal Pisoar upala u Pi kanal u Mudima“, objavio je speleološki odsjek Željezničar na svojem Facebooku.

Na južnom Velebitu nedaleko od Gračaca pronađen spoj jamskog sustava Crnopac i jame Muda Labudova. Tim otkrićem duljina kanala jamskog sustava Crnopac premašila je 52 kilometra i 236 metara.

Kako objašnjava Speleolog.hr, tako jamski sustav Crnopac, nakon novog otkrića i spoja s jamom Muda Labudova, s 89. odlazi na 68. mjesto najduljih speleoloških objekata na svijetu sa svojih 52342 m istraženih kanala.

Istraživanja Jamskog Sustava Crnopac su dio projekta HPD-a Željezničar Put Ekspedicionizma.

"Speleološki odsjek Željezničar osnovan je pri istoimenom Planinarskom društvu 1950. godine. U šezdeset godina neprekinutog rada kroz Željezničar je prošlo više od tisuću speleologa, a prosječno nas je godišnje aktivno pedesetak. Dio članova se uže specijalizirao pa imamo stalan broj instruktora speleologije, speleoronioca, biospeleologa i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. Naša osnovna djelatnost je istraživanje špilja i jama diljem krških područja Hrvatske, od Zagorja i Gorskog kotara, do Like i Dalmacije.

Temeljni rezultat našega rada je dokumentacija pojava u podzemlju kroz izradu topografskih nacrta speleoloških objekata, fotografiranje, snimanje filmova i mjerenje osnovnih fizikalnih parametara. Do danas smo obradili i arhivirali podatke za preko 1900 objekata, a naši rezultati publicirani su u mnogim znanstvenim člancima, stručnim studijama i speleološkim časopisima.

Gotovo od osnutka godišnje publiciramo stručni časopis Speleolog kojim predstavljamo svoj rad. Naši su članovi redovito na istaknutim funkcijama u krovnim speleološkim organizacijama i možemo ponosno tvrditi da je Željezničar dao i daje velik doprinos razvoju, prepoznavanju i priznavanju speleologije u Hrvatskoj", otkriva Željezničar. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju