Indonezijski predsjednik Joko Widodo otkrio je u ponedjeljak lokaciju novog glavnog grada koji će zamijeniti tonuću i prometno zakrčenu Džakartu.

Novi državni administracijski centar izgradit će se u šumskom području na granici između okruga Kutai Kartanegara i North Penajam Pasera u pokrajini Istočni Kalimantan blizu grada Balikpapana, rekao je Widodo.

"Lokacija je strateški izabrana, nalazi se u središtu Indonezije", rekao je Joko.

Na tom izabranom području minimalni su rizici od poplava, potresa, cunamija i vulkanskih erupcija, dodao je. Prijedlog zakona o novom glavnom gradu trebao bi u utorak biti potvrđen. Indonezijski predsjednik je rekao da Džakarta puca po šavovima kao administracijski i trgovinski centar na otoku Javi.

Vlada se želi početi seliti u novi glavni grad do 2024., na kraju drugog Jokovog petogodišnjeg predsjedničkog mandata. Premještaj će koštati oko 33 milijarde dolara, procjenjuju dužnosnici. Studija Tehnološkog instituta Bandung pokazuje da će do 2050. pod vodom biti 36 posto Džakarte. 

Zaustavljeni u vremenu na "rubu" Europe: Kraj ljubaznih ljudi, čiji jezik nitko ne razumije Aranski otoci - 1 Aranski otoci - 2 Aranski otoci - 3 +3 Aranski otoci - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju