Otok Fraser, ili kod lokalaca poznat kao K’Gari, najveći je pješčani otok na svijetu, koji se proteže na 123 kilometra i 22 kilometra širine. Australska država Queensland dom je četiri najveća pješčana otoka na svijetu, a nakon otoka Fraser slijede Stradbroke, Moreton i Bribie.

Smješten u Nacionalnom parku Great Sandy u regiji Fraser Coast, otok Fraser pokriva sedam 7 različitih vrsta šuma i preko 100 jezera, koje u kombinaciji s pješčanim dinama čine jedinstveni krajolik.  Putujući s jedne strane otoka na drugu prizori se dramatično izmjenjuju: od (uglavnom) netaknutih plaža do gustih smaragdno zelenih jezera i mekih pješčanih puteva po kojima voze terenci.

Otok kojeg je prepoznao i UNESCO poseban je po pijesku koji doseže visine do 244 metra nadmorske visine te do 100 metara ispod nje. Nastajući stotinama tisuća godina, izgled otoka Fraser oblikovale su plime i oseke, valovi i vjetar. Mjesta poput Hammerstone Sandblowa i jezera Wabby odličan su primjer postupne erozije.

Da bi došlo do tla s hranjivim tvarima i lišajevima drveće se probija kroz pijesak, vapeći za vodom koju mu pruža kiša. U posebno sušnim sezonama pijesak je mekan što otežava kretanje po otoku, a dani s više padalina pružaju vozačima više slobode.

Plaža koja se naziva Sedamdeset i pet milja jedna je od najpoznatijih atrakcija koju na otoku, uz olupinu broda S.S. Maheno koji je izgrađen 1905. godine. Trebao je prevoziti putnike preko oceana, ali je umjesto toga tijekom Prvog svjetskog rata služio kao bolnica. Brod je nakon rata ponovno prevozio putnike sve dok nije nastradao za nevremena. Pristupačnost ovisi o plimama i osekama pa je prije kretanja na avanturu nužno provjeriti njihov raspored.

Na otoku treba paziti i na majušne, ali smrtonosne vrste meduze. Gotovo nevidljiva ubojica koja se naziva irukandji izaziva strašnu bol, grčenje mišića, mučninu pa čak i srčani udar. Znanstvenici smatraju da im u širenju pogoduju klimatske promjene.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju