U kalifornijskom parku Discovery Meadow, u četvrti San Jose pronaći ćete najveću ploču za Monopoly, jednu od najpopularnijih društvenih igara na svijetu u kojoj je cilj osvojiti što više zemljišta, zaraditi na sagrađenim hotelima - i izbjeći bankrot.

Oni koji požele zaigrati na ploči koja se sa svojih 86 četvornih metara upisala u Guinnessovu knjigu rekorda – to i mogu. Igrači za igranje dobivaju divovsku kocku, goleme šešire kako bi se mogli raspoznavati, a ako nemaju sreće, mogu i s vremena na vrijeme navući zatvorsku uniformu. Cijena igre je od oko 300 eura, a cijene su nešto više za tvrtke. Odlučite li se zaigrati Monopoly na najvećoj igri na svijetu potrebno je rezervirati svoje mjesto godinu dana unaprijed. Golema igra na svojem je mjestu od 1992. godine kada je sagrađena za povodom San Francisco Landscape and Design Showa.

Tvorac igre, Amerikanac Charles Darrow ideju za Monopoly je dobio početkom 20. stoljeća, inspiriran igrom The Landlord’s koju je osmislila spisateljica, buntovnica i novinarka Elizabeth Magie kao oblik političkog aktivizma te za nju dobila pišljivih petsto dolara. S druge strane, Charles koji je u to vrijeme bio nezaposleni prodavač, svoju je igru ponudio proizvođaču igara Parker Brothersu, koji je ideju prihvatio, i dobro platio. Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća vlasnik igre je postala tvrtka Hasbro, a od tada je objavljeno na desetke različitih izdanja jedne od najpopularnijih društvenih igara na svijetu.

Između planina i mora: Talijanski biser koji privlači zaljubljenike u prirodu, kestene - i vještice Triora - 1 Triora - 2 Triora - 3 +0 Triora - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju