Planina Hua ili kineski Huashan jedna je od pet svetih planina u Kini, te važno hodočasničko mjesto u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta za Kineze. Nalazi se kod gradića Huayin u provinciji Shaanxi u sjeverozapadnom dijelu središnjeg dijela Narodne Republike Kine.

Popularnosti planine Hua godinama je pridonosio i Plank Walk ili Changkong Plank Road koji se naziva najopasnijim putem za pješačenje na svijetu. Riječ je o putu napravljenom od dasaka (eng. plank) koje su pribijene uz rub viske litice bez sigurnosnih ograda.

Točnije nalaze se na istočnoj strani najvišeg vrha planine Hua – Southa – koji se izdiže na oko 2154 metara.

Pogled s Plank Walka prema dolje Pogled s Plank Walka prema dolje (Foto: Shutterstock)

Prvi Plank Walk izgradio je taoistički svećenik He Zhizhen prije više od 700 godina uz pomoć kamenih čavla. Iako je put dug svega 130 metara te je od tada pojačan s metalom, i dalje je vrlo strm, uzak i po život opasan. Priča se kako je na njemu izgubljeno na desetke života, zbog čega je i u konačnici i zatvoren za javnost 2019. godine.

Želja je lokalnih vlasti poboljšati sigurnosne uvjete prije nego što se put ponovo otvori za sve zainteresirane. No nije poznato kada će se, i hoće li se to uopće dogoditi.

Kostelgrad Putovanja Neka aktivno proljeće u prirodi započne: 5 predivnih planinarskih staza u okolici Zagreba

Nekoć se za 30 juana (oko 32 kune) mogao iznajmiti zaštitni pojas i dva užeta koja su olakšavala prolazak kroz ovaj put. Posjetitelji su se mogli pridržavati i uz metalni lanac pribijen uz liticu, no to nije bila odgovarajuća zaštita.

Velik broj ljudi odlučio je ovdje doći unatoč lošim sigurnosnim uvjetima kako bi sami provjerili koliko je put opasan, ali i kako bi testirali vlastitu hrabrost i snagu. Ne samo da je bilo opasno hodati po uskim daskama, nego su one postavljene na velikoj strmini i nadmorskoj visini koja brzo umori čovjeka i tako dodatno ugrozi njegov život.

Kako je nekoć izgledao hod po planini Hua i Plank Walku pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju