D915 je 179 kilometara duga autocesta u Turskoj koja se smatra i jednom od najzahtjevnijih cesta za vožnju na svijetu. Točnije, najizazovniji je njezini sjeverni dio koji se proteže na 107 kilometara između Ofa na obali Crnog mora i Bayburta.

To ne čudi nikoga tko dobro pogleda tu dionicu ispresijecanu mnogim oštrim zavojima. Cesta je uglavnom neasfaltirana i prekrivena šljunkom, a nije ograđena nikakvom ogradom ili bilo kojom drugom barijerom koja bi spriječila automobile da se prevrnu preko ruba u slučaju nesreće.

Na nekim dijelovima cesta se dramatično sužava, strma je i ne omogućava vam dovoljno mjesta za skretanje. Ne stignete li zakočiti, zavrti li vam se u glavi i napravite jedan pogrešan potez – vrlo lako možete završiti u provaliji.

Veći dio najopasnije dionice D915 nije asfaltiran Veći dio najopasnije dionice D915 nije asfaltiran (Foto: Shutterstock)

I kao da sve to nije dovoljno, loše vrijeme česta je pojava, a magla, kiša i snijeg stvaraju velike probleme vozačima na cesti. Pripremite se na smanjenu vidljivost, klizav i blatan teren te moguće odrone kamenja.

Od listopada svake godine neki dijelovi ceste koji se izdižu iznad 2000 metara nadmorske visine zatvaraju se zbog povećane opasnosti od snježnih mećava i lavina, koje također mogu imati opasne posljedice.

Jedino što vas može spasiti na toj cesti jesu dobre vozačke vještine, pa početnicima nije preporučljivo njome voziti. Lokalno stanovništvo ne strahuje od D915, već svakodnevno njome prolazi različitim prometalima – od motora do kamiona.

Kako izgleda kada motorom prolazite po najopasnijoj dionici D915, pogledajte u YouTube videu na kanalu Josea Maslanaka.

Najopasnija cesta na svijetu: Vijugavo čudo gradnje na kojem je svaki metar posebna avantura Yungas cesta - 8 Yungas cesta - 7 Yungas cesta - 5 +4 Yungas cesta - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju