Na spomen košarkaških igrališta u glavi nam se najčešće pojavljuju uobičajene slike kvartovskih prizora s nekoliko linija iscrtanih na betonu i košem, ali na svijetu postoje nevjerojatni tereni – uključujući i jedan „naš“, koji se nalazi u Dubrovniku.

Hrvatska

Prije nekoliko godina Architectual Digest uključio je igralište pod dubrovačkom Minčetom među najljepše na svijetu. Ponos Dubrovčana nalazi se na krovu, uz gradske zidine i nudi predivan pogled na more. I prije obnove na tom se mjestu igrala košarka, ali tek nakon što je arhitekt Željko Peković uz investiciju grada obnovio igralište ono je zapelo za oko svjetskih medija. Projekt koji je tražio puno truda jer se nalazi na arheološkom nalazištu u staroj jezgri, koje je trebalo zaštiti, a samim time i milijune kuna.

Francuska

Oslikano jarkim bojama, još jedno zanimljivo košarkaško igralište možete pronaći u Francuskoj. Smješteno u uskom prostoru, stisnulo se između dvije zgrade u pariškom Pigalleu, odnosno 9. arondismanu. Igralište je nastalo suradnjom francuske dizajnerske tvrtke Ill Studios i Nikea, a inspirirano je slikom Sportaši Kazimira Maljeviča, slikara poljsko-ukrajinskog podrijetla. Pariško igralište savršen je primjer prostora koji briše granice između umjetnosti i sporta.

Kambodža

Oni koji ne mogu bez košarke napravit će igralište bez obzira na sve, što dokazuju i stanovnici plutajućeg sela Chong Khneas u Kambodži. To je igralište jedno od samo nekoliko plutajućih košarkaških terena na svijetu, a lokalnom stanovništvu, koje uglavnom živi u plutajućim kućama, omogućuje da uživaju u igranju košarke bez obzira na sve. Osim igrališta, selo ima i plutajuće farme svinja, škole, tržnice, trgovine, crkve i budističke hramove. Kako se igra košarka u Chong Khneasu, pogledajte na linku.

Njemačka

Iako igralište u Münchenu nije najpraktičniji teren koji postoji, u svakom slučaju jedan je od najuzbudljivijih. Valovito igralište koje izgleda kao da se nalazi na nekom drugom planetu sastoji se od niza brežuljaka, što ga čini gotovo nemogućim za igru. U svakom slučaju, odlučite li zaigrati košarku u Münchenu, pripazite na gležnjeve i zglobove kako biste se kući vratili u jednom komadu.

SAD

Smješteno u njujorškoj „Maloj Italiji“, košarkaško igralište Centre market place nalazi se na krovu gradske kuće. S kupolastom ogradom na otvorenom predstavlja neuobičajen prizor. Osim toga, s igrališta puca spektakularan pogled na nekadašnju Policijsku upravu New Yorka.

Kao da nisu s našeg planeta: Jedinstvene skrivene plaže kakve možete pronaći samo na Pagu Plaže Ručica i Beriknica na Pagu - 11 Plaže Ručica i Beriknica na Pagu - 1 Plaže Ručica i Beriknica na Pagu - 2 +11 Plaže Ručica i Beriknica na Pagu - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju