Donosimo vam zanimljivosti o novom megaprojektu Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je svoja vrata otvorio u veljači 2022. godine. Muzej budućnosti interaktivni je centar u Dubaiju čiji je cilj inspirirati nove ideje i otkrića u području tehnologije, znanosti i inovacija. Muzej ima ukupno sedam katova, od kojih je samo pet dostupno. Svaki od pet katova ili poglavlja posvećen je određenoj temi, poput budućnosti svemirskih putovanja, klimatskih promjena, duhovnosti itd.

Investicija vrijedna 136 milijuna dolara

Ovo je muzej vrijedan 136 milijuna dolara, koji je sponzorirala vlada, a privukao je pozornost mnogo prije nego što je otvorio svoja vrata 22. veljače zahvaljujući svojoj upečatljivoj strukturi. Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija, čak je otišao toliko daleko da ju je proglasio "najljepšom zgradom na svijetu". Na vama je da prosudite.

Fasada muzeja predstavlja 1024 bajta u kilobajtu

Smještena uz autocestu Sheikh Zayed Road s 14 traka, mjesto na kojem se nalazi većina gradskih nebodera, zgrada u obliku torusa obavijena je arapskom kaligrafijom i više od 1024 ploče od nehrđajućeg čelika. 1024 ploče zapravo predstavljaju 1024 bajta u kilobajtu, dok poznata kaligrafija prenosi riječi inspiracije iz vladareve poezije.

Muzej slavi 100. obljetnicu osnutka UAE-a, koja će biti za gotovo pola stoljeća

U sklopu grupnog posjeta možete se zaputiti na Putovanje pionira, jednu od pet zona muzeja, u kojoj ćete biti "transportirani" do svemirske postaje OSS Hope. Muzej budućnosti, kao što mu samo ime kaže, nije posvećen odavanju počasti prošlosti, već pružanju uvida u sutrašnjicu - točnije u 2071. godinu, koja se poklapa sa stotom obljetnicom osnutka UAE-a.

Muzej budućnosti je živući muzej

Muzej budućnosti drugačiji je od svega što ste dosad vidjeli! Posjetitelji igraju aktivnu ulogu u oblikovanju naše zajedničke budućnosti. Muzej nudi napredno okruženje u kojem se stručnjaci okupljaju kako bi smišljali rješenja za naše najveće probleme. Nadalje, omogućuje iterativne promjene vlastitih izložbi i atrakcija.

MOTF je sjedište "Velikih arapskih umova"

S Muzejom budućnosti koji djeluje kao sjedište, inicijativa "Veliki arapski umovi" privlači mislioce, pionire i inovatore iz arapskog svijeta. Elitna grupa bit će dio uzbudljivih znanstvenih konferencija i poticajnih radionica te će pomoći razvoju znanstvenih otkrića novog doba, tehnoloških izuma i budućnosti.

Struktura zgrade nema potpornih stupova

Eliptični oblik Muzeja budućnosti predstavljao je jedinstven izazov tijekom njegove izgradnje. Arhitekti i dizajneri morali su razmišljati izvan okvira kako bi izgradili zgradu bez potpornih stupova. Dosjetili su se genijalnog rješenja zamjene stupova čvrstom okosnicom od nehrđajućeg čelika, koja se sastoji od 2400 greda koje se dijagonalno sijeku.

Cijena ulaznice za posjet Muzeju budućnosti kreće se od 145 AED (oko 40 eura). Postoji više ulaznica za Muzej budućnosti, koje su dostupne online po različitim rasponima cijena, ovisno o njihovim značajkama. Svakako provjerite podatke o ulaznici prije kupnje.

Više informacija potražite na museumofthefuture.ae.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju