Suhe doline McMurdo na Antarktiku prikladno su nazvane jer su vjetrovi u tom kraju toliko jaki da snijeg nema šanse padati, pa oborine nestaju čim se pojave. Polove na stranu, postoje još nevjerojatnija mjesta na planetu, kao što je primjerice pustinja Atacama u Čileu, gdje na nekim dijelovima kiša nikada nije zabilježena!

Ta pustinja u sjevernom Čileu, duga oko tisuću kilometara, obuhvaća oko 105 tisuća četvornih kilometara. Leži između niskog obalnoga gorja na zapadu i Cordillera Domeyko u području Anda na istoku. Upravo stražarice Ande ne dopuštaju oblacima da osvježe taj kraj. Arica, jedan od najvećih pustinjskih gradova ima prosječnu godišnju količinu padalina od 0,76 milimetara. Znate li kolika je otprilike visinea jajeta buhe, onda imate predođbu o kakvoj se količini radi. 

Vjerovali ili ne, postoje meteorološke stanice u Atacami koje nikada nisu zabilježile kišu. Grad Calama prošao je bez ijedne kapi kiše od 1570. do 1971., da naglasimo: to je više od 400 godina! Neka riječna korita suha su 120 tisuća godina, a znanstvenici smatraju da je Atacama bila pustinja više od tri milijuna godina. Ako je to točno, na natjecanju za suha mjesta odnijela bi zlato.

Atacama doista djeluje kao mjesto s drugog planeta, što uredno iskorištavaju filmaši dok razmišljaju o lokacijama za znanstvenofantastične filmove. Marsova dublerica privlačna je i NASA-i, koja je koriste za razna testiranja. Atacama se sviđa i zaljubljenicima u astronomiju koji dolaze ondje kako bi satima gledali u nebo. ALMA, najveći niz teleskopa na svijetu, upogonjen je ondje 2013. godine.

Usprkos nedostatku kiše, mjestimično u Atacai veselo rastu alge, lišajevi i kaktusi, zahvaljujući morskoj magli koja se zove „camanchaca“. Dobrodošla u taj žedan kraj, morska magla stiže s Tihog oceana, dopuštajući snalažljivim biljkama da se „napiju“ iz zraka. Takvim se trikovima služi i lokalno stanovništvo: sitne kapljice iz zraka prikupljaju posebnim mrežama na koje se hvata voda.

Utrka do kraja svijeta: Priča kobne ekspedicije koja je "osvojila" Južni pol jedna je od najuzbudljivijih u povijesti Roald Amundsen +0 Antarktika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju