Dvorište elemenata jedna je od najneobičnijih i najzabavnijih atrakcija u dresdenskoj studentskoj četvrti. Taj svijet mašte dio je umjetničkog pokreta Kunsthofpassage dvorišta u kojima stanari od svojih kuća i zgrada stvaraju čistu umjetnost.

Najviše pozornosti plijeni raspjevana zgrada oko koje se za lošeg vremena okuplja gomila turista. Kad padne kiša, stanari se moraju probijati kroz gužvu da bi ušli u kuću kroz gomilu hipnotiziranu zvukovima koje proizvode cijevi postavljene na fasadi. Kako stanari i susjedi uspijevaju zaspati za kišnih noći, to možemo tek nagađati. Oni mirnijeg sna zasigurno kraj kreveta drže i čepiće za uši.

Raspjevana zgrada djelo je stanara, kiparice Annette Paul te dizajnera Christopha Rossnera i Andrea Tempela. Nadahnuo ih je Rube Goldberg i njegov čudnovati stroj (koji bi se zasigurno svidio i Profesoru Baltazaru).

Taj je američki karikaturist, kipar, pisac, inženjer i pronalazač najpoznatiji po karikaturama i stripovima u kojima su likovi koristili složene mehaničke uređaje kako bi obavljali jednostavne zadatke, a "Rube Goldberg" postao je sinonim za složeno rješenje jednostavnog problema.

Kunsthofpassage privlači turiste u istočnu Njemačku još od 1999., i jedna je od malobrojnih turističkih atrakcija na otvorenom koje i za kiše izvlače osmijeh na lice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju