Kula Guinigi prepoznatljiv je simbol Lucce, toskanskog grada smještenog zapadno od Firence, nedaleko od Ligurskoga mora. Na vrhu kule od crvene cigle, visoke 38 metara poglede privlači neobična "frizura" koju čine stoljetni hrastovi.

Guinigi je jedna od malobrojnih preostalih kula u Lucci koje su u 14. stoljeću gradili bogati trgovci svilom. Povijesno središte Lucce datira iz rimskih vremena, ali tijekom srednjeg vijeka grad se polako upisao na karte trgovaca.

U zlatno doba Lucca je imala čak 250 obrambenih kula, no danas ih je preostalo tek devet. Kule su sagrađene nakon kuge, kada je Toskana bila puna nasilja i bolesti pa je itekako imalo smisla živjeti u utvrđenoj kući. Kao i u obližnjoj Pisi, Sienni i Firenci, bogati zemljoposjednici počeli su graditi kule kako bi pokazali svoju moć ali i obranili se od neprijatelja.

Diljem Toskane karakteristični oblici kruništa na kulama sugerirali su lojalnost vlasnicima. Upravo su zbog toga kruništa bila česta meta neprijatelja i njihovo rušenje simboliziralo je pobjedu. Kako je sve više bogataša krenulo u izgradnju kula, vlasti su morale izdati pravilnik kojim bi ograničile izgradnju, kako visinom, tako i stilom.

Nakon obnove u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, kula Guinigi se otvorila turistima. Do vrta na krovu kule danas vodi 230 stepenica. Izvorno su postavljene s vanjske strane, ali njih više nema. S krova puca prekrasan pogled na grad i zidine, rimsko središte grada, kao i preostale kule.

Tko poželi, može se popeti i na kulu Torre della ore ili se zaputiti prema Sienni i San Gimignanu gdje se također mogu diviti utvrđenim kućama koje služe kao podsjetnik na prošla vremena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju