Kraljevina Butan nalazi se visoko u Himalajama, a smjestila se između Kine i Indije. Butanci svoju zemlju zovu Druk Yul, što znači Zemlja Gromovitog Zmaja. Butan je po mnogočemu drukčiji od drugih zemalja. Razvoj ne mjere BDP-om nego BNS-om – bruto nacionalnom srećom. Ondje su zabranjene plastične vrećice, cigarete, kao i izgradnja kuća u modernom stilu jer se priznaje samo tradicija. Vladar Butana zapadnjacima je neobičan, kao i zemlja kojom upravlja.

Kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck odlučio se na pravu avanturu, putovanje planinama i zabačenim selima kraljevstvom kako bi upozorio svoj narod na koronavirus. Automobilom, konjem i pješice krenuo je na putovanje od 14 mjeseci, hrabro ulazeći u divljinu zemlje, uključujući i provlačenje džunglom koja krije brojne opasnosti poput zmija i pijavica. Sa šiltericom na glavi i tradicionalnoj odjeći išao je od mjesta do mjesta kako bi upozorio na nemilosrdnu pandemiju i velik broj zaraženih u susjednoj Indiji. 

Službena kraljevska Facebook stranica sadrži i službene objave zahvaljujući kojima kraljevi obožavatelji mogu pratiti etape putovanja, poput trekkinga od pet dana tijekom kojih je prošao 65 kilometara s ruksakom na leđima i planinarskom opremom. Noću bi spavao u šatoru, a danju zalazio u sela i gradove, razgovarao sa zdravstvenim radnicima, pregledavao je li sve pod kontolom na graničnim prijelazima i pričao sa stanovnicima koje bi sretao na putu.

"Kada kralj putuje kilometrima i kuca na vrata kako bi upozorio ljude na pandemiju, tada se njegove skromne riječi poštuju i shvaćaju vrlo ozbiljno", rekao je butanski premijer Lotay Tshering za Reuters.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju