Tvrtka URB iz Ujedinjenih Arapskih Emirata osmislila je koncept grada za 100 tisuća stanovnika pod imenom XZERO u kojem vam automobil nije potreban. Štoviše, riječ je o futurističkoj samoodrživoj zajednici koja bi trebala imala imati neto nultu stopu ugljične emisije stakleničkih plinova.

„Stvaranje održivih gradova koji slijede najviše standarde življenja s najmanjim utjecajem na okoliš nije više stvar izbora, već je postala nužnost, rekao je Baharash Bagherian, izvršni direktor tvrtke URB.

XZERO je zamišljena kao metropola u obliku cvijeta koja bi se prostirala na 16 četvornih kilometara s višenamjenskim prostorima za promicanje zdravlja i bioraznolikosti. Središnji dio grada bio bi podijeljen na manja čvorišta posvećena različitim sektorima poput obrazovanja, medicine i zabave.

XZERO svojim budućim stanovnicima jamči prehrambenu i energetsku sigurnost uz istovremeno promoviranje zelenog kružnog gospodarstva. Baš zato značajan dio grada bio bi posvećen društvenim vrtovima, vertikalnim farmama i drugim urbanim metodama za proizvodnju hrane poput akvaponike, ali i pametnim sustavima za stvaranje zelene energije.

On bi trebao biti i najprohodniji grad na svijetu. Jedan od glavnih ciljeva XZERO jest da smanji upotrebu automobila i poveća broj područja koja su sigurna obići pješice. Grad bi trebao osigurati 35 kilometara staza za trčanje i bicikliranje, ali i 9 kilometara konjičkih staza za sve one kojima je ovo draži način kretanja po gradu.

XZero bi se trebao graditi na jugu Kuvajta, no točna lokacija i početak radova još uvijek nisu definirani. Kada bude izgrađen nudit će 30.000 smještajnih jedinica i jednak broj poslova u eko turizmu, zelenoj tehnologiji, obrazovanju i slično.

Kako bi trebao izgledati najprohodniji grad na svijetu pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Kad izumi oponašaju prirodu: Najljepši način za učinkovitije prikupljanje solarne energije Solarni cvijet Solarflower - 3 Solarni cvijet Solarflower - 1 +0 Solarni cvijet Solarflower - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju