Kombinacija napredne tehnologije, osjećaja za detalje, kao i poštovanja bontona Japancima itekako uljepšava rutinu putovanja vlakom, odlaska u šoping ili pak potragu za kakvom brzom, ali zdravom hranom. 

Prozirni WC

Japanski toaleti su kao križanci kompjutorske igre i džuboksa koji nude niz specijalnih efekata – od lažnog ispiranja i grijanja daske do glazbe kako biste mogli u miru obaviti svoje. Neki zahodi uz toaletni papir imaju i minijaturnu verziju kako biste mogli očistiti i ekran svojeg mobitela – higijena na prvom mjestu!

Kad je riječ o toaletima, jedan od kurioziteta na koji biste mogli naići na ulicama i parkovima Japana su WC-i od šarenog, pametnog stakla koji su prozirni kada su slobodni, a staklo se automatski zamagljuje kada su zauzeti, odnosno zaključani iznutra. Razlog tome je da u prolazu možete provjeriti čistoću toaleta.

Blagotvorne kupke

I dok su neke stvari u Japanu automatizirane do najsitnijeg detalja, druge ne traže naprednu tehnologiju. Jedna od njih stara je preko 300 godina, a radi se o vrsti kupelji koja koristi vruće izvore vode ispod pijeska na plaži za ljepotu i zdravlje.

Naime, prošećete li japanskim plažama, naročito popularnom plažom Ibusuki, dočekat će vas samo ljudske glave koje vire iz pijeska. 

Japan je dom i mnogim prirodnim izvorima tople vode, a tradicija uživanja u toplim kupkama ide u nedogled. Ritual kupanja bez kupaćeg kostima u vrućoj zajedničkoj kupelji nije za sramežljive, ali kada se jednom ohrabrite, onsen kupke bi vam se mogle i svidjeti.

Vlak, ali bolji, brži i udobniji 

Tokaido Shinkansen jedna je od najpoznatijih željezničkih linija na svijetu. Prvi superbrzi vlak njome je prošao još u listopadu 1964. godine, a zbog točnosti i brzine japanski vlakovi poznati su diljem svijeta. Vlakovi Tokado Shinkansena povezani su sa senzorima za potrese. Ako se primijeti jača seizmička aktivnost, sustav automatski isključuje struju te uključuje kočnice u slučaju opasnosti, zbog čega se vlak zaustavi.

Osim toga, japanske željeznice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasne zvonjave mobitela i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića - osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama, a podrazumijeva se i da ćete izbjegavati jela intenzivnih mirisa. Na dužim relacijama nećete ostati gladni, lijepo zapakirana i primamljiva hrana nije skupa.

Neki vlakovi imaju i posebne vagone samo za žene, a zanimljivo je i kako Japanci uredno čekaju u redovima na ulazak u vlak zahvaljujući linijama koje jasno naznačuju gdje treba stajati.

Ručak iz automata 

U Japanu nema čega nema u uličnim automatima. Osim vode, kave, sokova, grickalica i slatkiša, pritiskom na tipku možete dobiti i kvalitetan smrznuti ramen ili pak svježe poslužena, vruća jela poput prženih krumpirića, dim suma, rezanaca ili tople juhe.

Automate s hranom pronaći ćete najčešće na željezničkim i autobusnim kolodvorima, ili stanicama. Također, ondje su i automati sa samo jednom vrstom namirnica, kao što su banane, zatreba li vam dnevna doza kalija, ili pak rajčice, jaja… Na popisu namirnica i predmeta koje nismo naviknuli vidjeti u automatima su i svježe pečene kokice, riblji temeljac, cvijeće, kišobrani – ili predmeti iznenađenja koji su većinom nepotrebne sitnice, ali ako vam se posreći možete dobiti i nešto vrijedno.

Kolica na dohvat ruke 

Japanci su doista prvaci u osmišljavanju sitnica koje olakšavaju život. Među njima su i dječja kolica koja možete unajmiti u zračnim lukama kako ne bi morala hodati na putu od terminala do terminala. Praktična su i za spavanje ili kada treba nahraniti dijete. Dječja kolica koja možete posuditi ćete često pronaći i u supermarketima, pa čak i nekim zabavnim parkovima.

Stvarno!? 5 zanimljivosti koje vjerojatno dosad niste čuli Dio asteroida +0 London

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju