Shakespeare and Company vjerojatno je jedna od najpoznatijih nezavisnih knjižara na svijetu zbog koje mnogi ciljano putuju u Pariz samo kako bi je posjetili. Smještena je na lijevoj obali Seine na adresi Rue da le Bucherie 37 u 5. pariškom arondismanu.

Otvorio ju je 1951. godine bivši američki vojnik George Whitman, koji je došao studirati na Sorbonneu tijekom Drugog svjetskog rata i nikad nije poželio otići.

Originalno ju je nazvao Le Mistral, no preimenovao ju je u današnje ime 1964. godine na 400. godišnjicu rođenja Williama Shakespearea te kao hommage istoimenoj pariškoj knjižari Sylvije Beach u kojoj su skupljali legendarni pisci poput Ernesta Hemingwaya i F. Scotta Fitzgeralda, a koja je trajno zatvorena 1941. godine.

Pariz Putovanja Tradicija koja opstaje: Jeste li čuli za pariške bukiniste?

Whitmanova knjižara ubrzo nakon otvaranja postala je centar bohemske kulture u Parizu te su je počeli posjećivati slavni pisci onog vremena poput Allena Ginsberga, Henryja Millera, Anaïs Nin i Raya Bradburyja.

Shakespeare and Company bio je sve samo ne klasično mjesto za kupovinu knjiga. Whitman ju je nazivao socijalističkom utopijom koja se pretvara da je knjižara. To ne čudi jer je vlasnik između polica naslaganih knjiga postavio pomoćne ležajeve te ih nudio nadobudnim piscima.

U zamjenu za besplatni smještaj tražio ih je da napišu svoju autobiografiju na jednoj stranici za arhivu knjižare te da obećaju da će čitati jednu knjigu dnevno. Pretpostavlja se da je na taj način u Parizu besplatno prespavalo oko 30.000 ljudi koje je Whitman od milja nazivao „korovom“ (eng. tumbleweed).

Maja Klarić/Bookmobile - 7 Putovanja Putopjesnikinja Maja Klarić u akciji: Stari kombi pretvorila u putujuću knjižnicu, knjižaru i pozornicu

Zainteresiranost publike za knjižaru nije se smanjila ni nakon smrti Georgea Whitmana 2011. godine. Naprotiv, knjižaru je naslijedila njegova kći Sylvia (koja je ime dobila prema uvaženoj gospođi Beach) te je u prostorijama dopustila snimanje nekih slavnih holivudskih filmova poput Julie & Julia Nore Ephron, Ponoć u Parizu Woodyja Allena, ali i Prije sumraka Richarda Linklatera te tako dodatno doprinijela njezinoj popularnosti među novim generacijama.

No sve je zamrlo ove godine. Zbog pandemije koronavirusa i zabrane putovanja posjećivanje knjižare i prodaja knjiga u Shakespeare and Company pali su za 80 posto. U želji da zadrži kultno mjesto u Parizu koje sljedeće godine slavi 70. godišnjicu, vlasnica je pokrenula program Prijatelji Shakespearea i Companyja, odnosno program za financijsku i „duhovnu“ potporu knjižare kroz jednogodišnje članstvo.

Članarina varira od 45 eura do 500 eura, a za tu cijenu možete dobiti sve od newslettera s obavijestima o novim knjigama i akcijama do novih knjiga s potpisom autora. Dakako, i spoznaju da spašavate jednu od najpopularnijih nezavisnih knjižara na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju