Talijani se ponose svojom autohtonom kuhinjom – ona je jednostavna i napravljena s malim brojem namirnica iznimne kvalitete.

Želite li uživati u takvoj kuhinji, u Italiji izbjegavajte turističke zamke, odnosno restorane koje su tu samo kako bi zaradili na vašoj naivnosti i servirali vam kvazitalijanska jela za puno novca. Točnije, izbjegavajte ove restorane:

Restoran koji ima jelovnik s fotografijama

Niti jedan ozbiljniji talijanski restoran nema jelovnik s fotografijama jela. Talijani znaju što naručuju i nisu im potrebne fotografije. Ako ste sjeli baš u takav, on je očigledno tu kako bi se dodvorio turistima. Jelovnik preveden na više svjetskih jezika također je znak za uzbunu.

Restoran s ogromnim jelovnikom

Najbolji chefovi svijeta se slažu da najbolji restorani imaju jelovnike s malim brojem jela koja se pripremaju od najkvalitetnijih namirnica i uvijek rade bez greške. Sjednete li u restoran koji ima jelovnik debeo poput knjige, a služi sve od pasta i pizza preko burgera i odrezaka do gulaša, vjerojatno se nalazite na krivom mjestu.

Bolonjez Bolonjez (Foto: Shutterstock)

Restoran s "krivim" jelima

Izvorna talijanska kuhinja drukčija je od onoga što se može vidjeti na internetu ili na televiziji. U američkim filmovima često se spominju autohtona talijanska jela za koja nitko nije čuo u Italiji. Primjerice, u Italiji se ne jedu špageti bolonjez. Ragu alla bolognese obično se servira s tagliatellama.

Sjednete li u restoran u Italiji i na jelovniku pročitate da servira fettuccine Alfredo – bježite. Iako su široki rezanci servirani s maslacem i parmezanom talijanski izum – osmislio ih je chef Alfredo di Lelio početkom 20. stoljeća za svoju suprugu koja je nakon poroda nije imala apetita – danas će se rijetko kad naći na jelovniku talijanskih restorana.

Ako se ondje nalazi, tu je da zadovolji želje Amerikanaca koji su oduševljeni tim jelom i koji su ga transformirali do neprepoznatljivosti. U američkoj kuhinji fettuccine Alfredo podrazumijevaju tjesteninu sljubljenu s kremastim umakom napravljenom od brašna, mlijeka i vrhnja te serviranu uz kozice ili piletinu.

Restoran s buttadentrom

Ako netko stoji na ulazu u restoran i pokušava vas nagovoriti da uđete unutra – vjerojatno je riječ o turističkoj zamci. Autohtoni talijanski restorani u Italiji nemaju prodavača na vratima ili buttadentra.

Tjestenina alla carbonara i još 6 finih jela za ovaj tjedan koja će obožavati ljubitelji talijanske kuhinje Patlidžani alla parmigiana Pizza napoletana Tjestenina alla carbonara +0 Čokoladna salama

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju