South China Mall u kineskom gradu Dongguanu smatra se najvećim šoping-centrom na svijetu. Točnije, šoping-centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za najam – gotovo 660.000 četvornih metara prostora u koje može stati više od 2300 trgovina.

Dubai Mall površinom je veći – ima više od milijun četvornih metara prostora, ali obuhvaća i druge sadržaje poput hotela, zoološkog vrta i tematskog parka.

Šoping centar Cevahir Istanbul - 3 Putovanja 7 stvari koje niste znali o najvećem šoping centru u Europi

Arhitekti su osmislili South China Mall kao mjesto sa sedam međunarodnih zona, a koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje 25 metara visoku repliku Slavoluka pobjede, zvonik bazilike sv. Marka iz Venecije, ali i dva kilometara dug kanal s gondolama. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko 100.000 posjetitelja.

Iako je South China Mall zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto njegova kapaciteta. Zakupljeni su tek poslovni prostori kod glavnog ulaza u centar, a u njima su zapadnjački lanci brze hrane.

Trst Putovanja Nezaboravni Trst: Kako danas živi grad u kojem je nekad šopingirala cijela Jugoslavija?

Mnogi vjeruju da je South China Mall loše koncipiran projekt izgrađen na pogrešnom mjestu. Naime, vlasnici Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development željeli su njime privući bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guangzhoua i Shenzhena, no smjestili su ga u gradu u središnjoj provinciji Guangdong, u kojoj većinu od 8 milijuna stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

Centar je 2015. godine doživio niz renovacija i preinaka, a u njemu su se počeli otvarati butici i restorani s pristupačnijim cijenama proizvoda i usluga. Iako u posljednjih pet godina više ljudi posjećuje centar nego ikad ranije, i dalje su njegovi kapaciteti poluprazni. Najposjećeniji sadržaj u centru je kino s 3D platnom.

Većina centra zjapi prazna Većina centra zjapi prazna (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju