Jezero koje je izazvalo najviše smrti ne računajući utapanja jest jezero Nyos u Kamerunu, stoji u Guinnessovoj knjizi rekorda. 21. kolovoza 1986. godine ubojito jezero u središnjoj Africi odnijelo je između 1600 i 1800 ljudskih života kada je ispustilo veliku količinu ugljikova dioksida. Ugljikov dioksid nije otrovan, u koncentraciji znatno većoj od normalnih nadražuje sluznicu zbog stvaranja ugljične kiseline. Međutim, kako se zbog veće gustoće zadržava uz tlo, istiskuje kisik, što može uzrokovati gušenje čak i na otvorenom prostoru.

Kako je točno došlo do katastrofe, znanstvenici nisu potpuno sigurni. Neki tvrde da je razlog tome raspadanje organskog materijala koje je izazvalo nakupljanje plina na dnu jezera. Zbog razlika u temperaturi te miješanja duboke i plitke vode moglo je doći do oslobađanja plina.

S druge strane, dio znanstvenika smatra kako bi se odgovori mogli potražiti u vulkanskom podrijetlu jezera. Ako je količina ispuštenog plina jezera u krateru starog vulkana dosegnula vrhunac i krenula na površinu, tada je druga teorija istinita. Moguće je da se plin digao na površinu i spustio u okolne doline, gušeći seljane i njihovu stoku.

Najprije se čula neobična tutnjava, a zatim se jezero pretvorilo u fontanu koja je izbacivala vodu nekoliko stotina metara u zrak. Nakon toga pojavio se i velik oblak od plina koji je izlazio iz jezera. Seljani iz dva okolna sela izašli su iz svojih domova da vide što se događa i padali u nesvijest. Tek je nekolicina preživjela. Jedan od njih, Joseph Nkwain, ispričao je kako nije mogao govoriti. Ustao je da spasi kćer i samo se srušio. U nesvijesti je bio satima, a kćeri nije bilo spasa. Osim ljudi, stradalo je i više od 3500 životinja u obližnjim gradovima i selima.

Kako se katastrofa ne bi ponovila, na dno jezera postavljene su cijevi koje izvlače plinove s dna najsmrtonosnijeg jezera na svijetu.

Autoceste prolaze kroz nebodere, a restorani služe hranu iz konzerve: 7 zanimljivosti koje možda niste znali o Japanu Japan je zemlja sa stotinjak aktivnih vulkana Tokio je najnaseljeniji grad na svijetu Na tržnici Toyosu aukcije ribe su svakodnevna pojava +0 Kroz neboder Gate Tower u Osaki prolazi autocesta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju